zaterdag 23 april 2016

Bosanemoon

Bosanemoon - Anemone nemorosa
 
Hier langs de Katelijnevest kant Minnewaterpark.
De bosanemoon (Anemone nemorosa) is een lage vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).
 
Anemone komt van het Griekse anemos (wind), door de spoedig afvallende kelkbladen, die door de wind worden meegevoerd. Anemone was een nimf aan het hof van de godin Flora. Floras Zephyr, de god van de wind, werd verliefd op Anemone, waarna ze door de jaloerse godin Flora in een bloem werd veranderd. Nemorosa betekent van het bos.
 

Bosanemoon is een overblijvende plant van 5 tot 25 cm hoog, die algemeen voorkomt in het oosten en midden van het land, elders als stinsenplant. Ze bloeit vanaf maart tot en met mei met witte bloemen, die 's nachts en bij koud weer gesloten blijven. Ze groeit vooral in loofbossen, maar je kunt haar ook tegenkomen langs sloten en in grasland.
 
De halfknikkende tot rechtopstaande bloemen zijn meestal... alleenstaand, hebben 6 tot 8 bloemdekblaadjes, die aan de onderkant vaak roze tot paars aangelopen zijn.
Bosanemoon heeft een kruipende wortelstok, waardoor de plant grote bestanden kan vormen.
(bron:
http://www.wildebloemen.info )


Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.Geen opmerkingen:

Een reactie posten