zaterdag 23 april 2016

Gulden sleutelbloem

Gulden sleutelbloem - Primula veris
 
 
Petrus de hemelpoortbewaker maakte op een goede dag de hemelpoort op maar was er niet helemaal bij met zijn gedachten. Hij liet de sleutels vallen. Dagenlang vielen de sleutels. Tot ze op aarde neervielen. Dichtbij de plek waar ze terecht kwamen was een meisje aan het spelen. Haar oog viel op de felglimmende sleutels. Zoiets had ze nog nooit gezien. Langzaam kwam ze dichterbij maar ze durfd...e de sleutels niet op te rapen. Ze besloot haar moeder te halen want zoiets bijzonders, dat moest ze gewoon zien. Toen ze terug kwamen op de aangewezen plek lagen daar geen sleutels meer. Petrus had een engel naar de aarde gestuurd die op het moment dat niemand keek snel de sleutels oppakte en terug gaf aan Petrus. Wel zagen moeder en dochter een tot op dat moment totaal onbekende bloem. Er werd besloten het de sleutelbloem te noemen.
(bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/…/109985-de-geneeskrach…)

De sleutelbloem is sinds de 12de eeuw al middel tegen zwartgalligheid aangeprezen, het eerst door Hildegard van Bingen. Het werd beschouwd als de sleutel tot het paradijs. In ons klimaat is het een der eerste lentebloemen.
Sleutelbloemen zijn beschermd. Je mag ze dus niet zomaar in de natuur weghalen. Je kan ze wel zelf zaaien of planten. Hier in de Koude Keuken werden ze door de Groendienst van Brugge aangeplant.
Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

 

 

 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten