zaterdag 23 april 2016

Kievitsbloem

Kievitsbloem - Fritillaria meleagris
 
In het domein de Koude Keuken te Sint-Andries vonden we enkele exemplaren van de Kievitsbloem (met dank voor de tip aan Natuurpunt Brugge)
 
De kievitsbloem is een plant uit de leliefamilie (Liliaceae). 
 
In België is de plant in het wild uitgestorven. De kievitsbloem met zijn knikkende kelk is iets bijzonders. Pas na jaren komt de eerste bloem en die is dan meteen ook prachtig. Het is een zeldzame soort die op de Rode lijst staat van bedr...eigde soorten. De plant is wettelijk beschermd.
 
De Nederlandse naam dankt de plant aan de gespikkelde bloem die wel iets weg heeft van een kievitsei. Fritillaria stamt van het Latijnse woord fritullus (dobbelbeker). Meleagris komt uit het Grieks en betekent parelhoen (de bloem is gevlekt als een parelhoen).
 
Hier heeft de Groendienst in Brugge goed werk geleverd door enkele tientallen exemplaren aan te planten in een gunstige biotoop: vochtige tot natte, matig voedselrijke grond. De groeiplaatsen overstromen vaak periodiek en blijven vochtig in de zomer.
 
 
Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten