dinsdag 26 april 2016

Kleine veldkers

Kleine veldkers - Cardamine hérissée
 


 Vandaag zomaar een leuke vondst in een goot langs de Torhoutsesteenweg (St. Baafs) : Kleine veldkers. Ik twijfel nog even of het toch niet om bittere veldkers gaat maar daarvoor zou ik de helmknoppen beter moeten kunnen bekijken...


Kleine veldkers behoort tot de Kruisbloemenfamilie, Brassicaceae.

Cardamine komt van het Griekse cardamine of cardemon, waarmee bedoeld werd een naar sterkers smakende plant (Kardemom is een plant uit de gemberfamilie). Cardamine kan echter ook zijn afgeleid van het Griekse Cardis (hart) en Damao (temperen of verzachten). Het kruid werd vroeger namelijk gebruikt bij hartkwalen en kon de pijn verzachten. Hirsuta betekent ruwharig.
Het is een eetbare plant. Al zou ik deze uit de goot nu zelf niet onmiddellijk gaan opeten.


Dit plantje heeft ons vooral in deze periode van het jaar een goede aanvulling op ons dieet te bieden en het heeft ook weer een aantal medicinale eigenschappen.

Veldkers is verwant met de waterkers. Blijkbaar was het al vroeg bekend dat de diverse kers planten lekker en gezond zijn.

Kleine veldkers als voedsel.

Ook dit kleine plantje bevat vitamine A, C (vooral in de bladeren) en D, daarnaast bevat het ook de volgende voedingstoffen calcium, ijzer, magnesium, betacaroteen, diverse antioxidanten en zwavel.

Van maart tot mei worden de bladeren van de kleine veldkers gebruikt voor salades, als keukenkruid of als toevoeging aan groentegerechten, groentevullingen, ovenschotels en soepen, in kruidenkwark, kruidenboter of pesto.
De bloemen en de bloemknoppen zijn samen met de malse bloeistengels geschikt als mild-pittige eetbare decoratie. De plant heeft een uitgesproken tuinkerssmaak.
(bron: Eetbare wilde planten, ISBN 978-90-77463-25-3)


Als voedsel is dit plantje ook weer op diverse manieren te gebruiken.
Rauw kun je het eten door een salade. Als snack tijdens een wandeling (pas op voor de vossenlintworm). Je kunt er een pesto van maken? Een bosje kleine veldkers, teentje knoflook of een bolletje kraailook, geroosterde pijnboompitten, een snufje zout, een beetje olijfolie fijn malen evt. kun je ook nog wat kaas toevoegen.

Het is ook te gebruiken in kruidenboter of in roomkaas.
Als groente kun je de kleine veldkers kort minuten koken, wokken of stomen. Je kunt het toevoegen aan soep. Ook als vulling voor vis wordt de kleine veldkers met succes gebruikt. En je kunt er natuurlijk ook een thee van trekken.
Medicinaal
Kleine veldkers werden vroeger als rauwkost tegen scheurbuik gebruikt en bij hartklachten en epilepsie. Daarnaast versterkt dit kruid de maag en omdat de plant onder andere chlorofyl bezit werkt het preventief tegen ontstekingen, ook heeft deze plant weer een bloedzuiverende werking, en kan deze voorjaarsbloeier worden ingezet om de eetlust te bevorderen en is het als reinigingskuur te gebruiken om bijvoorbeeld voorjaarsmoeheid te bestrijden.
(bron:
http://bemidbar.webnode.nl/news/kleine-veldkers/ )Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten