zaterdag 23 april 2016

Maarts viooltje

Maarts viooltje - Viola odorata
 

 Viola betekent " violet" , vanwege de violet-blauwe kleur die in de (meeste) bloemen van de viooltjes voorkomt. De geslachtsnaam Viola komt oorspronkelijk van het Griekse (w)ion (welriekende plant). Odorata betekent " riekend of meestal welriekend" .
Het maarts viooltje heeft van begin maart tot eind april een levendige bloemenpracht. De bloemen en de bloemknoppen kun je rauw eten of als decoratie op salades, warme gerechten of desserts leggen.... Je kunt ze ook verwerken als aroma in vruchtensap en azijn. Je kunt er the van zetten, en er gelei of siroop van koken.
De jonge scheuten kun je van maart tot april verzamelen, en de bladeren (zonder de stengel) tot eind augustus. Beide zijn rauw geschikt voor allerlei salades, of gegaard als verdikkingsmiddel in groentengerechten, vullingen en kruidensauzen. De scheuten en de bladeren zijn ook geschikt voor the en om alcoholische dranken of azijn te kruiden.
De basissmaak van deze heerlijk geurende plant is zoetig en mild.
(bron: Eetbare wilde planten, ISBN 978-90-77463-25-3)


De viooltjes worden vaak gebruikt in combinatie met andere ‘pectorale’ kruiden bij de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen, en dat zowel voor verkoudheden, bronchitiden of gripale beelden. Kruiden waarmee het viooltje voor deze indicaties wel worden geassocieerd zijn bijvoorbeeld Malrove (Marrubium vulgare), Heemst (Althea officinalis), Vlier (Sambucus nigra), en Klein Hoefblad (Tussilago farfara).
Wil je meer weten over viooltjes? Bekijk dan eens de website van Anne Tanne.
http://annetanne.be/…/uit-d…/kruiden-o-z/viola-sp-viooltjes/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten