zaterdag 23 april 2016

Paarse dovenetel

Paarse dovenetel - Lamium purpureum
 
De Nederlandse naam dovenetel heeft te maken met de bladen, die lijken op die van de brandnetel, maar zijn niet bezet met brandharen. Lamium is afgeleid van het Griekse woord lamos (muil of keelgat) en heeft betrekking op de muilvormige bloemkroon. Purpureum betekent " purperkleurig" .
 
De naam Lamium komt van het Griekse woord Lamos en dat betekent muil.
De bovenlip van de bloem is helmvormig. De onderlip heeft twee kleine zijlobben en een grote diep uitgerande middelste lob met donkere tekening.De bladeren, stengels en bloemen zijn behaard.
De paarse dovenetel wordt ook wel de 'Rode aartsengel' genoemd en heet in het Engels Red Dead Nettle of Red Henbit. ...De plant bloeit al vanaf februari tot in mei en opnieuw van september tot oktober. Hij groeit in wegbermen, parkranden, tuinen en stortplaatsen met een voorkeur voor beschaduwde plaatsen en een vochtige grond.
Een zekere John Gerard beschreef het opvrolijkende karakter van paarse dovenetel ruim 400 jaar geleden al: de bloemen bakken met suiker en rozen, het heet dan suikerrozen. En het gedestilleerde water ervan werd gebruikt om het hart op te vrolijken, de kleur in je gezicht terug te krijgen en de levensenergie te verfrissen.
 Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten