donderdag 5 mei 2016

Schijnaardbei


Schijnaardbei - Potentilla indica (Duchesnea indica, Fragaria indica)
 

De Nederlandse naam ‘schijnaardbei’ spreekt voor zichzelf. De geslachtsnaam ‘Potentilla’ betekent krachtig in de zin van geneeskrachtig. De soortaanduiding ‘indica’ verwijst naar de Aziatische herkomst van deze plant. De schijnaardbei  is inderdaad oorspronkelijk afkomstig uit Azië en vandaar als sierplant in Europa geïntroduceerd.

 Inmiddels kom je de schijnaardbei overal in het stedelijk gebied tegen. Zijn groeistrategie is via uitlopers vegetatiematten vormen. Ze bloeit vanaf mei tot en met oktober met 5-tallige gele bloemen.

Schijnaardbei behoort  tot de rozenfamilie.
Na de bloei groeien de 3- tot 5-tandige bijkelkbladen door en verschijnt er een op een aardbei lijkende rode ronde schijnvrucht. Ze bloeit vanaf mei tot en met oktober met 5-tallige gele bloemen.

De Schijnaardbei dankt zijn Nederlandse naam in ieder geval aan zijn helderrode sappig vlezige vruchten die inderdaad sprekend op wat ronde aardbeien lijken maar die bij proeven een flauwe smakeloze hap blijken te zijn. Botanisch gezien is het een schijnvrucht.

Wiie het groene "kroontje" van een aardbei beter bekijkt ziet dat die bestaat uit tien kleine min of meer gelijke groene blaadjes die in twee kransen van vijf boven elkaar zitten. Officieel vormen alleen de vijf blaadjes die het dichtst bij de aardbei staan de kelk, het daaronder gelegen vijftal noemt men de bijkelk. Bij de schijnaardbei zijn de blaadjes van die bijkelk ettelijke malen breder dan die van de kelk en lopen zij uit in een brede top met meerdere punten. (zie foto)
 
Bosaardbei (Fragaria vesca) en Schijnaardbei (Potentilla indica) worden veelvuldig met elkaar verward. Hieronder een beknopt overzicht met de verschillen tussen de twee soorten.

Bosaardbei: bloemen wit; vruchten hangend; geen vergrootte bijkelk (‘het groene kroontje’) onder de vrucht; bijkelkblaadjes spits; uitlopers dun en bruin van kleur.

Schijnaardbei: bloemen geel; vruchten staand; vergrootte bijkelk ('het groene kroontje') onder de vrucht; bijkelkblaadjes breed, aan de top ingesneden; uitlopers kort, dik en groen van kleur.

Disclaimer bij het gebruik van deze blog:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten