maandag 2 mei 2016

Vogelmelk

Gewone vogelmelk - Ornithogalum umbellatum


 
Gewone vogelmelk behoort tot de Aspergefamilie (Asparagaceae).  Vroeger werd de soort ondergebracht binnen de Leliefamilie of Liliaceae, en dat is niet vreemd gezien de vorm van de bloemen. Ze hebben inderdaad wat weg van kleine lelietjes.

Ornithogalum komt van het Griekse woord ornithogalon (vogel) en gala (melk). Umbellatum betekent schermvormig of met een scherm bloeiend. Plaatselijk wordt gewone vogelmelk ook wel 'snottebel' genoemd. De bloemen van deze plant zijn zeer gevoelig voor licht en warmte.

In het Engels heeft de plant enkele heerlijke namen: ‘Star of Bethlehem’, ‘Nap at noon’, ‘Sleepydick’, ‘Snowdrop’.  In het Frans heeft deze plant de welluidende naam van  ‘Dame d'onze heures’.

We vonden de plant in de Canadaring, in de buurt van de Kinderboerderij te Assebroek.

Vogelmelk wordt gebruikt  in de Bachbloesemtherapie. De Bachbloesem ‘star of Bethlehem’ of vogelmelk helpt je bij het verwerken van enorm verdriet of een teleurstelling. Je verdoving lost op en je gaat terug helder kunnen nadenken. De bloesem helpt bij de verwerking en het herstel.

Bij rouwverwerking, ziekte, echtscheiding, ontslag, verdriet, uitputting, activeert Bloesemremedie Vogelmelk de kracht om te herstellen. Ook als je uitgeput bent en opgebrand. Ze helpt met het loslaten van oude emoties (verdriet), situaties die nog niet verwerkt zijn. Ook als ze allang tot het verleden behoren. Verlies van een dierbare, rouw, echtscheiding, ontslag of lichamelijke pijn na een ongeluk of na ziekte.  Herinneringen die psychische wonden openen.  Alles wat een 'litteken' achterlaat.
 
Bachbloesemremedie 'Star of Bethlehem' werkt als balsem op pijnlijke plekken. Vogelmelk verzacht en laat je luisteren naar jezelf. 

‘Star of Bethlehem’ kan ook hulp bieden bij het verwerken van een geboorteshock zowel voor moeder als kind na de geboorte), bij schokkende dromen en als ondersteuning bij ontgifting.

Ook de vertraagde gevolgen die pas jaren later naar boven komen in de vorm van fysieke klachten, kunnen door deze Bachbloesem verholpen worden.

Kunnen kinderen ook geholpen worden door 'star of Bethlehem' of vogelmelk?
Voor baby’tjes die zeer schrikachtig zijn voor harde geluiden, etc. is het goed om wat druppels in hun badwater te doen. Ook verdrietige kinderen kunnen zeer kortstondig deze Bachbloesem nemen, hij is per slot van rekening een “troostende Bachbloesem.”

Wat met de Bachbloesem 'star of Bethlehem' of vogelmelk en de bevalling?
Vrouwen die moeten bevallen en paniekerig raken en niet meer mee willen werken, krijgen ook wel eens een paar druppels van deze Bachbloesem waardoor ze de arbeid daarna terug kunnen hervatten.  Als de baby dan geboren is, kan men ook bij hem/haar een paar keer een druppel op polsjes of lipjes doen, zeker als ze erg geleden hebben onder de bevalling en onrustig reageren.


Dr. Bach over Star of Bethlehem:

"We moeten ernaar streven in zo'n staat van vrede te blijven, dat beproevingen en verstoringen vanuit de wereld ons onberoerd laten. Dit is werkelijk een grote verworvenheid en geeft die vrede die alle begrip te boven gaat. En al lijkt het aanvankelijk dat dit slechts mogelijk is in onze dromen, zij bestaat echt en ligt, als wij geduldig zijn en volharden, binnen het bereik van ons allen" (C.W., blz. 153).

Vogelmelk is de enige Bachbloesem met een zesvoudige symmetrie: de bloem heeft zes bloemdekbladen. Dat is de verklaring van de naam 'Star of Bethlehem'. In het Nederlands wordt de plant trouwens ook wel 'Ster-van-Bethlehem' genoemd. Het verband met de zesbladige bloem gaat echter dieper. Zijn stervorm lijkt model te hebben gestaan voor de zespuntige davidster, waarvan de twee in elkaar grijpende driehoeken de perfecte harmonie tussen het goddelijke en het aardse in de mens verzinnebeelden.

(Bron: http://plantaardigheden.nl/bloesemremedies/planten/29Vogelmelk.htm)

Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten