dinsdag 28 juni 2016

Glad walstro


Glad walstro - Galium mollugo
 

Glad walstro (Galium mollugo) is een vaste plant die behoort tot de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Het is een plant van dijken, bermen en onder kreupelhout.

De naam walstro komt van wiegstro (wal=wieg). Walstrosoorten werden vroeger gebruikt (als stro) in wiegen. Galium komt van het Griekse gala (melk). Vroeger werden deze planten gebruikt om melk te stremmen (kaasbereiding). Mollugo betekent zacht.
 
De soort heeft kransvormige bladeren, meestal zes tot acht bijeen op een knoop. De tot 2,5 cm lange bladeren zijn lijnvormig, groen van boven en van onderen en loopt uit in een stekelpuntje. Bij de top zitten stekelhaartjes op de bladrand. De stengel is vierkant of rond maar dan toch duidelijk met vier vlakken. De stengel is aan de voet zonder of met slechts een enkele niet-bloeiende tak, kaal tot behaard en zonder weerhaakjes. Soms is de stengel verdikt onder de bladkransen en naar boven toe kaal en glad.

De bloemen zijn klein en de bloemdekbladen hebben een toegespitst topje. De bladeren staan met 6 tot 8 in een krans om de stengel.

De stengels zijn slap, kaal of weinig behaard, vierkantig en opstijgend of liggend.
 

Disclaimer bij het gebruik van deze blog:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten