dinsdag 7 juni 2016

Poelruit

Poelruit - Thalictrum flavumPoelruit, behorende tot de Ranonkelfamilie of  Ranunculaceae, is een overblijvende plant, die groeit op natte, voedselrijke grond aan waterkanten, langs rivieren, in drassige graslanden, in grienden en moerassen.

De tot bijna een meter hoog wordende planten hebben een rijke bloemenpracht die kleurt van wit tot licht geelgroen. De Poelruit heeft rechtopstaande geribde stengels die alleen boven in de pluimvormige bloeiwijze vertakken. De veerdelig vertakte bladeren met sterk gelobde bladranden geven het geheel het uiterlijk van een plumeau.

Het kruid is vrij algemeen in de Maasvallei en in de Vlaamse zandstreek. Elders vrij zeldzaam tot zeldzaam.


Thalictrum is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse thallein (groen worden) en ictar (snel), naar de snelle groei van de soorten. Flavum betekent " geel" .
Poelruit bloeit in juni en juli met lichtgele, geurende pluimen. Bij nader bekijken blijken de bloeiende pluimen voornamelijk te bestaan uit lange meeldraden; die geven de pluimen hun kleur.

Elke bloem heeft vier, smalle, groenig witte bloemdekbladen, die vrij snel afvallen. De knoppen zijn lichtgroen.


De bladeren zijn langer dan breed, 2- tot 3-voudig oneven geveerd. De deelblaadjes zijn handvormig en aan de onderkant grijsgroen met uitstekende nerven.

Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend phytotherapeut.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten