maandag 6 juni 2016

Rode spoorbloem (Rode valeriaan)


Rode spoorbloem - Centranthus ruber (Valeriana ruber)

Rode valeriaan of Rode spoorbloem, twee namen voor deze vaste plantensoort uit de gebieden rond de Middellandse Zee. Zon en arme, vrij droge, kalkhoudende grond zijn ideaal. Vandaar dat deze 60-90 cm hoge planten ook vaak op oude muren groeien waarbij kalk in de metselspecie is gebruik, zoals hier aan de Bonifaciusbrug te Brugge.

De rode spoorbloem behoort tot de Kamperfoeliefamilie of Caprifoliaceae.

Centranthus komt van het Grieks kentron (spoor) en anthos (bloem), een verwijzing naar de spoorvorming aan de basis van de bloem. Ruber betekent " rood".
Je ziet ‘m af en toe in tuinen,  maar in het wild is hij in Vlaanderen zeer zeldzaam. Zo staat hij ook gemarkeerd op de rode lijst. In Brugge zie je de rode spoorbloem verschijnen op de kademuren o.a. aan de Bonifatiusbrug en aan de Coupure.
Het is een grijsgroen aandoende, opwaarts groeiende plant met een spits lancetvormig blad die in de periode juni-augustus bloeit met rozerode, rode of witte bloemen in pluimen aan de einden van de stengels. Die kleurvariatie zit er van nature in; ze komen naast elkaar voor en de oorzaak daarvan weet niemand.
Rode spoorbloem aan de Bonifaciusbrug
 

 
In Zuid-Europa wordt het blad (gekookt) als groente gegeten en worden de wortels in soepen verwerkt.
De bladeren verspreiden bij kneuzing een eerder onaangename geur.

De Rode valeriaanplant staat bekend als een natuurlijke rustgever met een ontspannende invloed bij stress en innerlijke onrust. Tegelijkertijd houdt de werkstof u alert en bevordert zij een natuurlijke, gezonde nachtrust. Rode valeriaan maakt bij de aanbevolen dagelijkse dosering niet suf en leidt niet tot gewenning.

Er zijn diverse producten met Rode Valeriaandragees op de markt.
 Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend phytotherapeut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten