zondag 26 juni 2016

Vlasbekje

Vlasbekje-  Linaria vulgarisVlasbekje heette vroeger vlasleeuwenbekje. De plant is geen familie van vlas maar familie van de weegbreefamilie.

Linaria komt van Lineus (Latijn) en betekent vlas of linnen. Dit omdat de plant, als deze niet bloeit, lijkt op vlas. Vulgaris (Latijn) betekent gewoon.

Vlasbekje is een echte hommelbloem. Deze insecten zijn krachtig genoeg om de bloem open te maken en boven- en onderlip van elkaar te drukken. In de spoor vinden ze nectar, maar en passant krijgen ze stuifmeel mee dat ze bij bezoek aan een volgende bloem afgeven aan de stempels. Zo wordt de kruisbestuiving tot stand gebracht. De bloem is er helemaal op gebouwd dat alleen hommels met lange tongen op bezoek komen; maar hommels met korte tongen bijten vaak een gat in de spoor. Ze kunnen dan van buiten de bloem direct bij de nectar. Uiteraard wordt de bloem dan niet bestoven en op oneigenlijke manier bestolen. We noemen dit "inbraak".


Vlasbekje heeft wortels die wel een meter diep de grond in gaan. Als de plant verwijderd wordt, blijft er vaak een deel van de wortel achter, waaruit zich een nieuwe plant kan ontwikkelen. Daarnaast produceert een plant een groot aantal zaden. Dat aantal kan oplopen tot 32.000 per plant!

Vroeger werd de plant gebruikt als laxeermiddel of urine-afdrijvend middel. Ook werd hij gebruikt bij lever- en miltkwalen. Zomersproeten en geelzucht zouden ermee verdwijnen.

Het heeft laxerende eigenschappen, het gedroogde kruid  helpt bij chronische constipatie,  het activeert de spieren rond het darmkanaal en in de baarmoeder en versnelt de galstroming door de galbuis.  Verder helpt het tegen winderigheid, en het helpt mensen die te vet gegeten hebben en daar last van hebben.  Het is dus ook een tonicum voor de lever.  En het werkt bij geelzucht.
Uitwendig wordt het toegepast om spataderen en aambeien te doen slinken.
Een aftreksel van vlasleeuwenbekje kan ook heel goed voor de huid gebruikt worden, om zweren te genezen.


Het aftreksel van vlasleeuwenbek kan ook als kompres gebruikt worden voor de ogen, of als oogdruppels, bij bindvlies- en hoornvliesontsteking, of rode ogen.
In de middeleeuwen werd een aftreksel van de plant toegevoegd aan het water waarmee de was werd gedaan. Hierdoor werd de grauwe kleur van de was enigszins verbloemd. Ook werden kinderen gewassen met een aftreksel van de plant om hen zodoende te beschermen tegen betovering.

Disclaimer bij het gebruik van deze blog:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten