vrijdag 8 juli 2016

Bleekgele droogbloem


Bleekgele droogbloem - Gnaphalium luteo-album
De Bleekgele droogbloem behoort tot de familie van de Composieten.

Je zou het de Vlaamse edelweiss kunnen noemen. Hij is in ieder geval nauw verwant aan de edelweiss en beschikt over net zo een viltig uiterlijk. Vooral tussen de kasseien op parkeerplaatsen vallen de opvallend wit-viltige bladeren sterk op.
Gnaphalium komt van het Griekse gnaphalon (gekaarde wol), hetgeen slaat op het wolkleed bij vele soorten. Luteo-album betekent geel-wit.

In Vlaanderen is de plant zeldzaam tot vrij zeldzaam. Het meest in de duinen, het Antwerps havengebied (opgespoten grond) en in het Midden-Limburgse vijvergebied. Elders zeldzaam of ontbrekend. Zeer zeldzaam ten zuiden van de Samber en de Maas.
Bleekgele droogbloem bloeit vanaf juli tot en met oktober met bloemhoofdjes, die in dichte kluwens staan aan het einde van de hoofd- en zijstengels.  De bloemen zitten dicht opeen in een bloemkorfje aan de top van de stengel. Er zijn geen blaadjes rond het korfje. Het omwindsel is geelachtig wit. De bloeistengels zijn lang uitgeschoten en onvertakt. Als er zijtakken zijn dan staan deze aan de voet van de stengel. De gehele plant is meestal witviltig.

De hoofdjes bestaan enkel uit gele tot oranje buisbloemen, ze hebben geen straalbloemen.

Het omwindsel bestaat uit witte of gelige, droogvliezige, glanzende omwindselbladen. Dat maakt de plant aantrekkelijk in gedroogde vorm.Bladeren en stengels zijn wit viltig behaard, wat de plant beschermd tegen uitdroging door de zon.

De onderste bladeren staan dicht op elkaar (het lijkt daardoor een rozet), zijn spatelvormig en hebben een stompe top. De bovenste bladeren staan verder uit elkaar, zijn lancetvormig en hebben een spitse top. Ze hebben allemaal een iets omgerolde rand.
Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten