woensdag 13 juli 2016

Perzikkruid

Perzikkruid - Persicaria maculosa
 
Perzikkruid is een vaste plant uit de familie van de duizendknoop. De plant kan een hoogte bereiken van 20 cm tot 100 cm. De bloeitijd is van juni tot en met oktober.

De stengels groeien meestal rechtop, in sommige gevallen liggend en zijn vertakt. De bladeren zijn langwerpig, aan de voet versmald, met een spitse top en gegolfde randen. De stengels van de bladeren kort en hebben geen klierharen. Op het blad bevindt zich een halvemaanvormige vlek.

De naam perzikkruid heeft niets met perziken te maken maar is afgeleid van de Latijnse naam van de plant: Persicaria Maculosa. Tegenwoordig wordt trouwens de naam Polygonum gebruikt.

Perzikkruid komt algemeen voor in tuinen, moestuinen, akkerland en langs slootkanten. Het kruid is herkenbaar aan de altijd aanwezige bruinachtige vlek in het blad.

Haar oorsprong ligt in Europa en Zuid-Azië. Als cultuurvolger is ze een kosmopoliet geworden (behalve in de polen en in woestijnen). Ze is zeer algemeen. De stengels staan recht overeind of zijn opstijgend, zelden liggend en de bladeren zijn lancetvormig, spits en hebben een gegolfde rand en zijn veelal gevlekt.
 
Een legende:

Volgens de legende stond dit plantje op de berg Golgotha waar Jezus werd gekruisigd. Het bloed druppelde op het perzikkruid waardoor  er nu nog steeds een vlek te zien is op de bladeren. In de volksmond wordt dit plantje dus ook Jezuskruid genoemd.

In de 15de eeuw was de heilzame werking van de plant al bekend. Toen werd ze ook al omschreven onder een andere naam. Toen werd de plant in hoofdzaak gebruikt als wondkruid of als bloedstelpend geneesmiddel. Omdat de wortels lijken op een slang werd het kruid ook gebruikt tegen het gift van slangenbeten. De oude naam voor het kruid was “Serpentaria”. Bij het leerlooien werd het ook gebruikt.

Perzikkruid schijnt medische eigenschappen te hebben. Het perzikkruid kan helpen tegen maagzweren en ontstekingen in de buik. Gedroogd perzikkruid in een kruidenthee schijnt uitstekend te helpen tegen deze klachten. Ook als je last hebt van open wonden helpt perzikkruid dat gekneusd is uitstekend tegen deze wonden. Tenslotte kan perzikkruid gebruikt worden als gorgeldrank tegen keel- en strottenhoofdontstekingen. Het is dan wel de bedoeling dat de gehele plant eerst gedroogd wordt.
 

De werkzame stoffen:

– Looistoffen.
– Suikers.
– Oxaalzuur

Looistoffen hebben stelpende en ontsmettende eigenschappen. Ze worden gebruikt om de proteïne in slijmvliezen en ander weefsel te laten bezinken. Dit bezinksel voorkomt de voeding van bacteriën en versnelt dus het genezingsproces van wonden en ontstoken slijmvlies. De werking van looistoffen bestrijdt bovendien de gevoeligheid en de pijn. Dit is hetzelfde proces waar men gebruik van maakt om dierenhuiden te looien, vandaar de naam looistoffen. In de geneeskunde worden looistof houdende planten gebruikt om diarree, bronchitis langzaam helende wonden, mondinfecties en aambeien te strijden. Veel gebruik van looistoffen voor het bestrijden van kwalen is schadelijk, dat is dan ook de rede om er voorzichtig mee te zijn.

Suikers of koolhydraten hebben een belangrijke functie in het lichaam van mens en dier. Ze zijn energie voor het lichaam. Daarnaast spelen ze een rol bij de stofwisseling.

Oxaalzuur is giftig. Dit zuur zit in vrije vorm of als verbinding met calcium- of kaliumzout in de bladeren van klaverzuring en rabarber. Het is een prikkelende stof die in sterke dosis giftig is.

Medische aspecten:

Perzikkruid is en zeer sterk samentrekkend kruid, waardoor het gebruikt kan worden bij alle bloedingen, zowel inwendig als uitwendig.

Bevorderd de spijsvertering, help bij diarree. Het is bloedzuiverend. Het is een goed middel tegen klachten van de bovenste luchtwegen. Perzikkruid helpt tegen nierkwalen, nierstenen, reuma, aambeien, bloedvloeiingen zoals bloedend tandvlees, maagzweer, maagontsteking en maagkanker. Perzikkruid kan ook gebruikt worden om wonden te genezen. Als je de verse bladeren kneust dan kan je het sap op de wonden smeren.

Gorgelen met Perzikkruid geneest kiespijn en keelontsteking.
Kook de hele plant een tiental minuutjes en laat dit afkoelen. Nadat het drankje voldoende afgekoeld is kan je het gebruiken als gorgeldrankje.

Er kan ook thee gezet worden van deze plant maar je mag hiervan maar elk half uur, 1 lepel van drinken!

Theerecept: De stengel en bladeren fijnsnijden, kort laten koken en dan 2 uurtjes laten trekken en afkoelen. De thee is niet erg smakelijk, maar aangezien je hiervan maar 1 lepel per half uur mag drinken is dit niet zo erg. Als je toch niet zo verzot bent op de smaak kan je de thee op smaak brengen met o.a. munt.

 
Perzikkruid is eetbaar. Je kunt de bladeren als groente gebruiken in een groenteschotel.

Zoals bij de meeste wilde planten zijn de jonge blaadjes rauw eetbaar en moet je de oudere bladeren koken als spinazie.

De zaden zijn caroteen houdend, dit intensiveert de kleur van de bevedering van de vogels.

De scherpe smaak van perzikkruid ontstaat door de etherische olie. Etherische olie kent vele manieren van gebruik.

De meeste zaad etende vogels lusten de zaden van het perzikkruid graag. Onrijpe en rijpe zaden worden opgenomen.

De bloemen, het blad en de wortel, gedroogd, kunnen we gebruiken om er thee van te trekken voor de vogels. De zaden bevatten caroteen, wat ten goede komt aan de intense kleur van de bevedering. Vaak kom je in de literatuur tegen dat perzikkruid de rui van de vogels bevordert. Bewijzen hiervoor zijn er niet. Het kan goed zijn dat de caroteen die de plant bezit hier de oorzaak van is. Ook kan men het zaad drogen om voorraad te hebben voor de wintermaanden. De voedingswaarden lopen terug bij het drogen van de plant.

Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.
Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten