zaterdag 9 juli 2016

Zevenblad


Zevenblad - Aegopodium podagraria
 

Zevenblad behoort tot de Schermbloemenfamilie. Veel schermbloemigen lijken op elkaar. Gelukkig heeft deze als één van de kenmerken dat de bladeren niet geveerd zijn maar gedeeld. Inderdaad zeven stuks.
 
De wetenschappelijke naam ‘Aegopodium’ komt van het Griekse aix (geit) en podion (een klein voetje).  Vermoedelijk is de plant zo genoemd naar de vorm van de bladeren of omdat geiten het eten.  Podagraria verwijst naar de medicinale werking. De plant kan worden gebruikt bij jicht en reuma.

Zevenblad is, samen met fluitenkruid, één van de meest voorkomende schermbloemigen. In de meeste gevallen maken mensen dan ook voor het eerst kennis met deze plant in de tuin.......als ze hem willen verwijderen! Eens dat je hem in de tuin hebt raak je er namelijk heel moeilijk weer van af vanwege de vele ondergrondse uitlopers. Daarom wordt het kruid vaak aanzien als een lastig “onkruid” en wordt hij ook wel eens “tuinmansverdriet” genoemd.

Wanneer je de plant echt kwijt wilt grijp dan niet naar chemische bestrijdingsmiddelen, want de wortel overleeft die aanslag en na een tijd loopt zevenblad weer uit met nieuwe bladeren.  Je kunt zevenblad best handmatig verwijderen, maar er mag dan geen enkel stukje van de wortelstok in de grond blijven steken want het minste of geringste stukje wortel groeit in korte tijd weer uit tot een volwaardige plant.
 

Maar gelukkig heeft het zevenblad ook zijn goede kanten. Het kruid wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als medicijn. Het  is ontstekingsremmend en heeft een licht kalmerende werking. Het wordt al eeuwen gebruikt tegen jicht, ischias en reuma.  Als aftreksel of kompres kun je zevenblad op beten en brandwonden gebruiken.

De plant is door de Romeinen meegebracht toen ze onze gewesten inpalmden. Ze gebruikten het kruid als een soort groente. In sommige streken noemt men de plant dan ook wel Romeinse kervel.

Geneeskundige werking van Zevenblad

- Verlichtend bij reuma 
- behandeling tegen jicht
- Verlichtend bij pijnlijke gewrichten
- Urine afdrijvend, daardoor geschikt voor de nieren en de blaas. Mits er voldoende bij gedronken wordt.

Opeenhoping van zuren kan leiden tot jicht (een reumatische ziekte). Zevenblad kan deze opeenhoping tegengaan, dankzij de werking op de urinewegen. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd waardoor de kans op opeenhoping van zuren wordt verkleind. Uit de geschiedenis blijkt dat de plant in vroegere tijden al werd gebruikt om jicht tegen te gaan. De plant werd tevens gebruikt om de met jicht aangedane gewrichten, middels een kompres, te ontlasten.
 
Gebruik van het zevenblad

Zevenblad werd vroeger als een van de eerste kruiden na de winter gegeten.  Het zit boordevol vitamine C, kalium en magnesium. Het is dan ook een erg gezond kruid om te eten. Wellicht kunnen we het nog beter groente noemen. Het is immers het groene blad dat je eet en het kan bereid worden als spinazie. Dus is het ook geschikt voor gerechten waar je ook spinazie in kan doen.

Het kan ook rauw worden gegeten, maar dan alleen het jonge blad gebruiken. Het oudere blad is niet zo lekker meer. Het jonge blad smaakt een beetje peterselieachtig.

Zowel de jonge als de oudere bladeren van zevenblad kun je in de keuken gebruiken in allerlei gerechten waar je ook spinazie voor gebruikt. In soep, salade en stoofschotels maar ook in een hartige taart is zevenblad een gezond bestanddeel.

Zevenblad kun je eten als vervanger van sla, maar je kunt het ook koken als spinazie en/of blancheren waarna je het door de pasta kunt gebruiken. Zevenblad kan ook worden gebruikt om thee van te zetten. Dit is erg eenvoudig. Je hoeft alleen maar de bladeren fijn te snijden en deze ongeveer 10 minuten te laten trekken in kokend water.

Zevenblad is een betrekkelijk kleine plant.  Je hebt er dus wel wat van nodig alvorens je een er een gerecht mee kunt bereiden. De smaak is te vergelijken met die van peterselie en ondanks dat het een kruid is, kun je het gewoon als een groente bereiden. Toch als kruid gebruiken? Zevenblad kun je zeer goed gebruiken als toevoeging aan een kruidenboter, zowel vers als gedroogd.Recepten:

Op Smulweb vind je het recept voor een lekker zevenbladsoepje.

Hak de sjalotjes fijn. Snijd de aardappelen in blokjes. Was het zevenblad. Smelt de boter met de olijfolie en een grote pan. Doe de sjalotjes en aardappelblokjes er in en laat ze zachtjes fruiten, maar niet bruin laten worden.

Voeg het zevenblad toe en roer alles door elkaar tot het geslonken is. Schenk de bouillon erbij, laat alles aan de kook komen en zet vervolgens het vuur laag. Laat de soep een half uurtje pruttelen en pureer met een staafmixer. Breng alles op smaak met peper en zout en roer de crème fraiche erdoor. Geef er boerenbrood bij met kruiden- of bloemetjesboter. 

Zevenblad-aardappelsoep:

Bladeren en spruiten van zevenblad goed wassen en fijnhakken. Wat klein gesneden ui en meel in boter smoren en afblussen met water en melk. In dobbelstenen gesneden aardappelen erbij en kruiden naar smaak. Nog net voordat de aardappelen gaar zijn, het zevenblad toevoegen en nog 15 minuten laten koken.

Tomaten gevuld met zevenblad:

Plakje van de bovenkant van de tomaten afsnijden, pulp eruit halen en pureren. Zevenblad 10 minuten koken, fijnsnijden en mengen met het vruchtvlees van de tomaten, 1 of 2 eieren er door heen werken en kruiden naar smaak. De tomaten met dit mengsel vullen en de dekseltjes weer op hun plaats zetten. De tomaten in een goed ingevet bakblik plaatsen en een half uur bakken in een voorverwarmde matige oven. Smaakt goed bij aardappelpuree, gebraden vlees en champignons.

Op het internet zijn nog wel meer recepten met zevenblad te vinden.

 

Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Bronnen:
 
 
http://www.eetbaretuin.info/kruiden/kruiden_per_soort/files/9a81ae03f3c200e1a4a4e0da314f5a32-17.html
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten