zaterdag 29 april 2017

Citroenmelisse (Melissa Officinalis)

 

Citroenmelisse is van oorsprong een plantje uit het Middellandse Zeegebied, en werd van daaruit over heel Europa verspreid vanuit de diverse kloostertuinen.
Karel de Grote was zodanig overtuigd van de bijzondere geneeskrachtige werking van citroenmelisse (vooral met betrekking tot nerveuze klachten), dat hij in zijn Capitularis de Villis verordende dat het plantje op al zijn landgoederen doorheen zijn rijk zou worden aangeplant.
 
Medicinaal gebruikt men het hele bovengrondse deel van het niet-bloeiende kruid.
Het kruid heeft een licht krampstillende werking, en wordt ook gebruikt om de eetlust op te wekken, het zweten te bevorderen en bij maagklachten. De etherische olie (die erg duur is, en daarom vaak vervalst wordt aangeboden) heeft anti-bacteriële en antivirale eigenschappen. Deze olie wordt verder nog gebruikt om zenuwachtigheid en slapeloosheid te verminderen, bij krampen en verslijming van de luchtwegen (ja, hoe vertaal ik eigenlijk ‘bronchiale catarre’ op een fatsoenlijke manier in het Nederlands), en ook bij maagproblemen.




 Bij astma kan het kruid als adjuverende therapie nuttig zijn, omwille van de ontkrampende werking op de luchtwegen en de anti-histamine werking (bij allergisch astma). Voor deze laatste werking doet men echter best beroep op de etheische olie van citroenmelisse die echter moeilijk verkrijgbaar en zeer duur is. (Koop geen goedkope olie van citroenmelisse, je kan er zeker van zijn dat die niet echt is….)


Melisse kan heel nuttig zijn bij de behandeling van misselijkheid en andere ingewandsklachten…. Het verminderd darmkrampen, en brengt het hele spijsverteringssysteem tot rust. Het kan heel veilig gebruikt worden bij misselijkheid en braken tgv maagproblemen. Ook bij winderigheid kan melisse verlichting brengen.
Voor deze indicaties kan melisse eventueel gecombineerd worden met Hop, Kamille, Moerasspirea…


Vooral in de Duitstalige literatuur wordt Citroenmelisse aanbevolen bij menstruatieklachten (en vandaar de volksnaam ‘Frauenwohl’).

Het gebruik bij slapeloosheid en nerveuze klachten is eigenlijk het best bekend, en allicht één van de belangrijkste indicaties voor het kruid. Het kruid is het meest op zijn plaats bij die mensen, die eigenlijk altijd het goede met anderen voorhebben, en die uit hun evenwicht raken als hun binding met de mensen om hen heen, of met hun omgeving in bredere zin, verstoord raakt. (NB: volgens de oude alchemisten was koper het element dat analoog was aan de planeet Venus, en ook nu nog zien we koper opduiken in allerhande ‘verbindingen’: waterleiding, elektriciteitsdraden… en toeval of niet, maar citroenmelisse heeft een behoorlijk gehalte aan koper…)


In de hedendaagse fytotherapie is tenslotte erg veel onderzoek gebeurd naar het gebruik van citroenmelisse bij Herpes-simplexinfecties (koortsblaasjes), en er zijn dan ook al zalven verkrijgbaar voor gebruik bij Herpes die citroenmelisse bevatten. Ook kan je
aanstippen met Melisse-tinctuur. Voor kinderen wordt soms aangeraden om een sterke citroenmelisse-aftreksel tot ijsblokjes te laten bevriezen, en hen deze te laten opzuigen, waarbij het blokje ook goed tegen het koortsblaasje wordt gewreven…

(bron : http://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-a-j/melissa-officinalis-citroenmelisse/)

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


Geen opmerkingen: