zaterdag 23 april 2016

Groot hoefblad


Groot hoefblad - Petasites hybridus

 Hier beneden aan de Poertoren en op verschillende plaatsen langs het ringvaart rond Brugge.
Groot hoefblad is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het is een in België en Nederland voorkomende plant met zeer grote bladeren die langs oevers van water groeit. De lange steel (die tot 1 m hoog kan worden) met rozeachtige bloemen in een aar verschijnt voor de bladeren, die eind april, begin mei, uit de grond komen. Groot hoefblad is... tweehuizig.
Langs het water is groot hoefblad een mooie plant, maar de soort wordt soms beschouwd als een zeer lastig onkruid door de wortelstokken die moeilijk te verwijderen zijn. Daarom wordt de plant ook wel "allemansverdriet" genoemd.

Groot hoefblad (Petasites hybridus) staat nu volop in bloei en de typische grote bladeren verschijnen ook al. Hier beneden aan de Poertoren.

De Nederlandse naam heeft mogelijks te maken met het blad, dat lijkt op een paardenhoef, al kan het ook een verbastering zijn van "hoedblad". Petasites komt namelijk van het Griekse Petasos wat "breedgerande hoed" betekent. De bladeren van groot hoefblad lijken op een herdershoed en bovendien zijn de bladeren een beetje zacht, vergelijk...baar met vilt. Hybridus betekent gemengd.

In de Middeleeuwen noemde men de plant: "Filiae ante Patrem", dat is dochters die voor de vader verschijnen. Hiermee wilde men aanduiden dat de bloemen voor de grote bladeren verschijnen. 

De naam "pestwortel" zou ook ontstaan zijn omdat het zo´n woekerend kruid is, maar andere bronnen denken dat die naam voortkomt uit het feit dat hij bij pest gebruikt werd.


De bloemen groeien in dichte trossen met alleen buisbloemen. Ze zijn licht paars-roze of bleekgeel.

De in het wild voorkomende groot hoefblad (Petasites albus) behoort tot de Compositae. Het is typisch een plant die van een grenssituatie houdt: op de scheiding van land en water voelt hij zich het beste thuis. Het is een uitstekende plant om oevers die niet zijn beschoeid, vast te houden. De kruipende, dikke wortelstokken houden de grond goed bij elkaar. Op goed doorlatende en humusrijke gronden komt de plant het meeste voor. Wanneer eenmaal de bladeren zijn uitgespreid, dringt er nauwelijks meer licht tot de bodem door. Het schept een prima milieu voor slakken en wormen; een milieu waar de merel en lijster zich graag ophouden.

Medische gebruik:
een menstruatie-regulans
bij jicht en bronchiale aandoeningen
bij klieraandoeningen
bij huidziekten
bij beenderontkalking
als vervangingsmiddel voor klein hoefblad
Uitwendig kunnen de verse bladeren gebruikt worden als wondverband
Uitwendig kunnen de verse bladeren ook gebruikt worden als een pijnstillend verband.


In de middeleeuwen werden zowel de bladeren als de wortel ook gebruikt om op pestbulten en kwaadaardige zweren te leggen.




Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.



Geen opmerkingen: