zaterdag 23 april 2016

Heermoes

Heermoes (Akkerpaardenstaart) - Equisetum arvense
 
 
Her en der verschijnen ook al de fertiele stengels van Heermoes. Het is een plant uit de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae).
 
Equisetum komt van het Latijnse equus (paard) en setum (borstel of haren), omdat veel soorten op een paardenstaart lijken. Arvense betekent op akkers groeiend.
 
 In tegenstelling tot de andere kruiden die tot nu toe op deze site besproken zijn, geen zaadplant maar een sporenplant. Hij behoort tot een plantenfamilie (de Equisetaceae of paardenstaartenfamilie) die al in de prehistorie voorkwam. Leden van die familie werden toen zelfs boomhoog.
 
Heermoes kan zijn groeiplaats domineren. Het is voor bepaalde planten giftig. Grassen kunnen niet kiemen in de buurt van heermoes. Ook is heermoes giftig voor paarden. De plant kan zenuwafwijkingen en een wankele achterhand veroorzaken.

 
Heermoes heeft ook eigenschappen die als gunstig worden beschouwd. De plant gedijt op afvalhopen. De zware metalen zijn voor veel planten giftig, maar heermoes slaat ze op in het eigen weefsel, waardoor de plant meer zware metalen bevat dan de bodem. De plant wordt in de homeopathie aangewend als geneesmiddel.
Over heermoes later meer, wanneer we de volgroeide plant bespreken.
Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten