maandag 23 mei 2016

Schijfkamille

Schijfkamille - Matricaria discoidea


Schijfkamille is een zeer algemeen voorkomende eenjarige plant met een duidelijke geur en een gedrongen bouw.  De plant behoort tot de Composietenfamilie, Asteraceae (Compositae).

Door het ontbreken van de typisch witte lintbloemen van de Kamille tonen de bloemen van deze Kamille als een soort gele schijf.

Er zijn twee mogelijke verklaringen voor de naam Kamille:
De naam Kamille komt via Chamonilla ( Grieks) van Chamaemelon (Grieks) en betekent "grondappel" wat verwijst naar de appelgeur. In Spanje wordt Echte Kamille gebruikt bij de bereiding van een sherry die "appeltje" genoemd wordt. Dit is tevens de Spaanse naam voor de Kamille.

De naam Matricaria heeft twee verklaringen:
Matricaria komt van Matrix (Latijn) en zou betekenen "baarmoeder". Dit vanwege de vroegere toepassing bij een onregelmatige menstruatie.

Matricaria is afgeleid van de woorden Mater(Latijn) wat "moeder" betekent en Caria (Latijns) wat "zorg", wat ook weer verwijst naar "vrouwenziektes".

Disoidea is afgeleid van Discus (Latijn) en betekent natuurlijk "werpschijf" wat betrekking heeft op de vorm van de bloemen.

Schijfkamilleis een gemakkelijk herkenbare soort.  De hoofdjes staan op korte stelen. In de hoofdjes ontbreken lintbloemen en de holle bloembodem met alleen buisbloemen is bol- tot kegelvormig.

De planten van deze eenjarige soort zijn niet behaard. Ze kiemen gedurende bijna het hele jaar van de vroege lente tot de late herfst; meerdere generaties kunnen dan ook per jaar hun hele levenscyclus voltooien.

Het is een taaie plant die sterk naar kamille geurt. De stengels zijn zo taai dat ze nauwelijks te lijden hebben van betreden of berijden.


Er zijn meerdere soorten kamille die in Europa in het wild voorkomen. In het geslacht Matricaria zijn dat de Echte kamille (Matricaria recutita) en de Schijfkamille (Matricaria discoidea). Daarnaast zijn er enkele op kamille lijkende soorten uit andere geslachten: de Valse kamille, de Stinkende kamille en de Reukloze kamille.

Disclaimer bij het gebruik van deze blog


"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend phytotherapeut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten