maandag 6 juni 2016

Steenkruidkers


Steenkruidkers (Lepidium ruderale)
 
Steenkruidkers (Lepidium ruderale) is een één- of tweejarig plantje met een hoogte van 10 tot 35 cm, met een onaangename geur, dat behoort tot de familie Cruciferae (Kruisbloemenfamilie).

De Steenkruidkers Lepidium ruderale is een plant met groene bloempjes, die bloeien van mei tot september in trossen aan de top van de plant. Deze soort groeit op droge, stenige plaatsen en ruigten in het kustgebied en ook in het stedelijk gebied.
 
Het is een zouttolerante plant, die ook goed bestand is tegen betreding en voorkomt op bodems die veel ammoniak bevatten. Men vindt de plant vaak op parkeerplaatsen, op perrons, in havens en bij fabrieken.

Het plantje vormt een rozet van blaadjes die los van elkaar staan op lange steeltjes. In het midden van de rozet vormt zich een rechte, vertakte stengel met spatelvormige blaadjes en langwerpige trosjes groenige bloemen zonder kroonblaadjes. Het bloeit van de lente tot de herfst. Steenkruidkers heeft gevleugelde hartvormige vruchtjes met veel zaadjes.

De soort komt in heel Europa voor, maar heeft een voorliefde voor kuststreken. Zij is vaak te vinden op braakliggend terrein en in bermejn.

Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend phytotherapeut.

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten