donderdag 5 mei 2016

Zachte ooievaarsbek


Zachte ooievaarsbek - Geranium molle

Zachte ooievaarsbek, hier aan de Predikherenrei, behoort tot de … wat dacht je… Ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). De plantensoorten uit de Ooievaarsbekfamilie kenmerken zich door de lange snavelvormige uitgroeiende samengestelde vruchten.

De vrucht lijkt op de snavel van een ooievaar, vandaar de Nederlandse naam ooievaarsbek. Geranium komt van het Griekse geranios (kraanvogel), omdat de vrucht enigszins lijkt op de snavel van een kraanvogel. Molle betekent " zacht". De gehele plant, met uitzondering van de kroonbladen, is zacht behaard met lange en korte haren.
 
De uitgespreide of opstijgende stengels hebben lange witte haren van 1 tot 2 mm en daartussen korte klierharen.

De geur van de plant lijkt een beetje op Chinese inkt.

De bloemen in de tweebloemige bloeiwijzen zijn regelmatig en vijftallig van bouw. Ze zijn rond een cm in doorsnee. De kelkbladen staan een beetje schuin af en ook na de bloei blijft er ruimte tussen de uitgroeiende vruchten en de kelkbladen. Deze laatste lopen uit in een punt. De kroonbladen zijn omgekeerd hartvormig en de kleur verloopt naarmate de bloemen ouder worden van roodpaars via paars naar blauwpaars.




De ‘zachte ooievaarsbek’ lijkt goed op de kleine ooievaarsbek.  De ‘kleine ooievaarsbek’  heeft alleen korte haren, de stempels zijn van binnen gelig en de behaarde deelvruchten hebben geen fijne dwarsrichels, terwijl de zachte ooievaarsbek ook lange haren tussen de korte haren heeft, de stempels van binnen paars zijn en de deelvruchten onbehaard zijn met fijne dwarsrichels.

De zachte ooievaarsbek is waardplant voor het bruin blauwtje en Helianthemum nummularium. Ook de spin Trachyzelotes pedestris kan op deze plant worden aangetroffen.
 


Disclaimer bij het gebruik van deze blog:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: