Bernagie - Borago
officinalis
Deze keer niet echt
een “wilde” plant maar eentje uit de kruidentuin. In Vlaanderen komt de plant enkel nog verwilderd vanuit tuinen voort.
Bernagie is een
plant die daar zeker niet mag ontbreken. Heel de zomer lang versieren de
bloemen onze sla, borrelhapjes en rauwkostschotels. Ook in de ijsblokjes staan
de mooie blauwe bloemen enig.
Bernagie behoort
tot de Ruwbladigenfamilie, Boraginaceae.
Borago komt van het
Griekse borra (kort haar), naar de ruwe beharing van de plant, maar volgens
anderen komt het van het Latijnse cor ago (hartopwekkend), naar de
geneeskrachtige eigenschappen.
De soortaanduiding
officinalis geeft aan dat aan de plant een geneeskundige werking werd toegeschreven.
Bernagie heeft een komkommerachtige
smaak. Het wordt ook daarom ook vaak komkommerkruid genoemd, en is een
gemakkelijk herkenbare, ruwharige, eenjarige plant met blauwe bloemen.
Een gekookt aftreksel van 2 eetlepels bloemen met 1 liter water kan enkele malen per dag als thee worden gedronken en zou helpen tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving en tegen borst- en slijmvliesontstekingen.
In wijn zouden de
bloembladen helpen tegen neerslachtigheid. Reeds bij de Grieken stond de plant
om zijn opbeurende werking bekend. Je zou de wereld iets rooskleuriger moeten
inzien, als je het kruid geregeld op je menu zet. De jonge blaadjes kunnen in
de sla. Je kan ze ook klaarmaken zoals je spinazie klaarmaakt.
De Engelsman John Gerard (1597) schrijft in zijn Gerard’s Herbal: ‘Borage (=bernagie) brengt courage’. ‘Bloemen en bladeren van de bernagie in wijn gedaan, maken alle mannen en vrouwen blij, omdat ze alle droefheid, sloomheid en somberheid op de vlucht jagen.’
Bernagie wordt veel gekweekt als toekruid. Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten.
Reeds bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend. In de tweede eeuw na Christus werd een mengsel van bernagie en honing gebruikt ter verlichting bij hoesten. Een aftreksel van de bladeren en stengels werd gebruikt om de diurese en het zweten te bevorderen.
Ander traditioneel
gebruik is de toepassing bij reuma, verkoudheid en bronchitis.
De plant wordt
toegepast ter versterking van de bijnieren en tegen mentale uitputting en
depressie. Vroeger zei men: “Boragie
geeft couragie!”. Verder zou het de
maag en darmen ondersteunen bij infectie en vergiftiging. De zaden worden
ingezet bij prikkelbare darm syndroom en bij onregelmatige menstruatie. De
zaadolie vindt uitwendig toepassing bij seborroïsch en atopisch eczeem en
inwendig bij premenstrueel syndroom en ter preventie van hart- en vaatziekten.
(bron: Wikipedia)
Als een van de
voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft benagie-olie een grote vlucht
genomen in de voedingssupplementenindustrie.
Als voedsel wordt
de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van
salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak, de
naam komkommerkruid heeft ze hieraan te danken. Behalve de bloemen worden ook
de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen
gebruikt worden om azijn blauw te kleuren. In India wordt een siroop gemaakt
van de plant, die in de zomer als verfrissing wordt verkocht.
Gebruik bernagie zo
vers mogelijk en bij voorkeur in koude gerechten. Als de blaadjes van dit kruid
mee gestoofd of gekookt worden verliezen ze veel - van de toch al niet al te
sterke - smaak. Strooi bernagie daarom pas na de bereiding over een warm
gerecht. Snijd de blaadjes altijd klein,
dan komt de smaak beter vrij.
De bloemen worden
veel gebruikt als eetbare versiering (in salades, op desserts en gebak),
Ik wil mijn huid
graag een opfrisbeurt geven. Welk kruid kan ik hiervoor gebruiken? Bernagie is een
ideale huidreiniger.
Bernagie kan je op
dezelfde manier gebruiken als komkommer. Het kruid bevat erg veel sap en is daarom een
uitstekende reiniger. Verstopte poriën
krijgen een schoonmaakbeurt en sluiten zich nadien. Je kan het sap uit de plant
halen door het fijn te snipperen of door een sapcentrifuge te doen. Dop er
watjes in en leg die op je gelaat. De huid ontspant, wordt soepeler en
verfrist. De haarvaatjes vernauwen. Zo wordt je huid minder vlug rood. Als je
een gevoelige huid hebt, zeef dan eerst het sap. Zo voorkom je dat er haartje
of delen van de plant op je huid blijven zitten.
Lees daarover het
interessante artikel van Daniëlle Houbrechts op http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=17
http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/bernag.htm
Disclaimer bij het gebruik van deze blog
"Wilde planten in Brugge" is niet
verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van
het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk
gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van
een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit
artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend
fytotherapeut.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten