dinsdag 26 juli 2016

Canadese fijnstraal


Canadese fijnstraal- Conyza canadensis (synoniem: Erigeron canadensis)
 
Canadese fijnstraal behoort tot de Composietenfamilie.
Deze plant heeft iedereen wel eens gezien zonder er zich bij af te vragen wat voor plant het eigenlijk is. Hij groeit in steden tussen de tegels omhoog en je vindt hem vaak op braakliggende terreinen.

Het eerste deel van de Nederlandse naam geeft aan dat de plant oorspronkelijk uit Canada kwam,  het tweede deel (fijnstraal) slaat op de fijne straalbloemen. Conyza betekent ‘bedekt met as’, waarschijnlijk door het grijze zaadpluis dat aan as doet denken.  Canadensis betekent ‘afkomstig uit Canada’.

De plant heeft in de ogen van de meeste mensen geen sierwaarde en wordt betiteld als onkruid.  Maar,  helaas voor hartstochtelijke tuiniers, kan de plant niet door onkruidverdelgers worden bestreden.
 
Een enkele plant kan in één jaar 25.000 tot 250.000 pluiszaden produceren. Je ziet de Canadese fijnstraal dan ook overal opduiken. Het kruid stelt dan ook niet of nauwelijks eisen aan de grondsoort. Je kan hem op elk stukje braakliggende grond tegenkomen. Sinds kort kunnen ook enkele andere soorten uit het geslacht Conyza worden gevonden, namelijk hoge fijnstraal (Conyza sumatrensis) en gevlamde fijnstraal (Conyza bonariensis). In enkele Europese steden is bovendien ruige fijnstraal (Conyza bilbaoana) ingeburgerd. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de klimaatverandering.

In 1665 werd de plant door reizigers meegenomen naar Europa. Men was in die tijd zeer geïnteresseerd in uitheemse planten en in de eventuele sierwaarde en medicinale eigenschappen van de Canadese fijnstraal.

Al snel kreeg Canadese fijnstraal  in Europa bekendheid omdat een thee van dit kruid goed werkt bij menstruatiepijn, baarmoederbloeding en diarree. In Duitsland wordt dit kruid tot op de dag van vandaag gebruikt in kruidenboter, kruidenzout en kruidenmengsels. Het kruid heeft een licht bittere smaak en wordt geoogst van april tot juli.
 
Medicinaal:

In Noord-Amerika werd de plant door de Navajo indianen gebruikt tegen puisten en tegen slangengif. De Chippawa indianen gebruikten het tegen menstruatiepijn. Een extract werd ook gebruikt tegen aambeien. Een aftreksel van 2 theelepels van delen van de bloeiende plant per kop water zou helpen tegen menstruatiepijn, baarmoederbloeding en diarree.

De plant heeft belangrijke medicinale werkingen die in de fytotherapie worden toegepast. Daaronder vallen: de diuretische werking, genezende werking op aambeien en de werking tegen artrose en artritis.

Heeft een urinedrijvende werking, goed bij blaasontsteking, blaas - en nierstenen en gewrichtsontstekingen, jicht etc…

Bij witte vloed.  Homeopathisch bij baarmoederbloedingen en andere inwendige bloedingen.

Door de samentrekkende werking een goed middel bij diarree, bloedend tandvlees, aambeien, inwendige bloedingen en bloedende wonden, ook voor neusbloedingen.

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: