zaterdag 9 juli 2016

Zevenblad


Zevenblad - Aegopodium podagraria
  

Zevenblad behoort tot de Schermbloemenfamilie. Veel schermbloemigen lijken op elkaar. Gelukkig heeft deze als één van de kenmerken dat de bladeren niet geveerd zijn maar gedeeld. Inderdaad zeven stuks. 

De wetenschappelijke naam ‘Aegopodium’ komt van het Griekse aix (geit) en podion (een klein voetje).  Vermoedelijk is de plant zo genoemd naar de vorm van de bladeren of omdat geiten het eten.  Podagraria verwijst naar de medicinale werking. De plant kan worden gebruikt bij jicht en reuma.

Zevenblad is, samen met fluitenkruid, één van de meest voorkomende schermbloemigen. In de meeste gevallen maken mensen dan ook voor het eerst kennis met deze plant in de tuin.......als ze hem willen verwijderen! Eens dat je hem in de tuin hebt raak je er namelijk heel moeilijk weer van af vanwege de vele ondergrondse uitlopers. Daarom wordt het kruid vaak aanzien als een lastig “onkruid” en wordt hij ook wel eens “tuinmansverdriet” genoemd.

Wanneer je de plant echt kwijt wilt grijp dan niet naar chemische bestrijdingsmiddelen, want de wortel overleeft die aanslag en na een tijd loopt zevenblad weer uit met nieuwe bladeren.  Je kunt zevenblad best handmatig verwijderen, maar er mag dan geen enkel stukje van de wortelstok in de grond blijven steken want het minste of geringste stukje wortel groeit in korte tijd weer uit tot een volwaardige plant.


Maar gelukkig heeft het zevenblad ook zijn goede kanten. Het kruid wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als medicijn. Het  is ontstekingsremmend en heeft een licht kalmerende werking. Het wordt al eeuwen gebruikt tegen jicht, ischias en reuma.  Als aftreksel of kompres kun je zevenblad op beten en brandwonden gebruiken.

De plant is door de Romeinen meegebracht toen ze onze gewesten inpalmden. Ze gebruikten het kruid als een soort groente. In sommige streken noemt men de plant dan ook wel Romeinse kervel.

Zevenblad werd vroeger als een van de eerste kruiden na de winter gegeten.  Het zit boordevol vitamine C, kalium en magnesium. Het is dan ook een erg gezond kruid om te eten. Wellicht kunnen we het nog beter groente noemen. Het is immers het groene blad dat je eet en het kan bereid worden als spinazie. Dus is het ook geschikt voor gerechten waar je ook spinazie in kan doen.

Het kan ook rauw worden gegeten, maar dan alleen het jonge blad gebruiken. Het oudere blad is niet zo lekker meer. Het jonge blad smaakt een beetje peterselieachtig.
Zowel de jonge als de oudere bladeren van zevenblad kun je in de keuken gebruiken in allerlei gerechten waar je ook spinazie voor gebruikt. In soep, salade en stoofschotels maar ook in een hartige taart is zevenblad een gezond bestanddeel.


Zevenblad kun je eten als vervanger van sla, maar je kunt het ook koken als spinazie en/of blancheren waarna je het door de pasta kunt gebruiken. Zevenblad kan ook worden gebruikt om thee van te zetten. Dit is erg eenvoudig. Je hoeft alleen maar de bladeren fijn te snijden en deze ongeveer 10 minuten te laten trekken in kokend water.

Zevenblad is een betrekkelijk kleine plant.  Je hebt er dus wel wat van nodig alvorens je een er een gerecht mee kunt bereiden. De smaak is te vergelijken met die van peterselie en ondanks dat het een kruid is, kun je het gewoon als een groente bereiden. Toch als kruid gebruiken? Zevenblad kun je zeer goed gebruiken als toevoeging aan een kruidenboter, zowel vers als gedroogd.





Op het internet zijn veel recepten met zevenblad te vinden.


  

Bronnen en meer info:
http://www.eetbaretuin.info/kruiden/kruiden_per_soort/files/9a81ae03f3c200e1a4a4e0da314f5a32-17.html

http://www.mensenlichaam.nl/gezonde-voeding/14-is-zevenblad-onkruid-of-gezond-geneeskrachtig-zevenblad

http://www.smulweb.nl/recepten/1379223/Zevenbladsoep


http://theoptimist.nl/kruid-van-de-maand-zevenblad/

http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-zevenblad/

http://www.kruidenkorf.nl/index.php?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zevenblad

https://velt.nu/zevenblad

https://mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/zevenblad/

https://www.floravannederland.nl/planten/zevenblad

https://waarnemingen.be/species/6318/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8704125/

http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/aegopodium-podagraria=ground-elder.php

https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=204288

https://www.healthbenefitstimes.com/goutweed/


Geen opmerkingen: