donderdag 8 juni 2023

Rimpelroos - Rosa rugosa

 


De rimpelroos is een roos die van oorsprong afkomstig is uit Noordoost-China, Japan, Korea en Zuidoost-Siberië, waar de soort langs de kusten groeit. Ook in België komt deze roos als invasieve soort in de duinen voor. Elders komt hij aangeplant en verwilderd voor.

 





 

Gewijd aan de godin van de liefde stonden rozen in de mythologie ook symbool voor bescherming en wedergeboorte. Tijdens begrafenisceremonies strooiden de Romeinen rozenblaadjes uit om de opstanding te symboliseren. Mythologie vertelt dat  Aphrodite altijd werd voorafgegaan door een aroma van rozen. Ze wordt vaak afgebeeld met een rozenkroon op haar hoofd.

 

In de Griekse mythologie wordt gezegd dat de rozen haar eigen tranen waren, die ze had vergoten voor de jonge Adonis toen hij stervend in haar armen lag. Haar tranen gaven witte rozen, maar sommige waren rood geverfd, het rood van Aphrodite's bloed, omdat ze zich kwetste een braamstruik in haar wanhoop om haar beminde te helpen.

 

Een andere zeer interessante versie suggereert ook dat het parfum is geboren uit de hand van Aphrodite, toen ze een roos bespatte met een druppel bloed, die een prachtige rode kleur kreeg. Later kuste haar zoon Eros haar en gaf haar een geurig aroma.

 

Daarnaast is de roos een symbolische drager van geheimen. De term 'sub rosa' komt trouwens voort uit de traditie om in de Romeinse tijd wilde rozen boven ontmoetingsplekken en tafels te hangen. Het was duidelijk dat iets dat 'onder de roos' werd gezegd vertrouwelijk moest blijven. En tot op de dag van vandaag staat het gipsen ornament dat soms in het midden van een plafond hangt bekend als 'de roos'.

 

Rozenblaadjes die door het huis worden gestrooid, zouden stress en huishoudelijke problemen kalmeren. Toegevoegd aan baden, laten ze de huid er jonger uitzien. Geplant in de tuin zouden rozen de feeën aantrekken.

 

Tegenwoordig heeft elke roos zijn eigen unieke symboliek. Een rode roos wordt vaak geschonken als een symbool van passie en liefde, terwijl een witte roos van oudsher wordt gebruikt als een symbool van zuiverheid en vrede. 

 

(*) Gu D, Yang Y, Bakri M, Chen Q, Xin X, Aisa HA. A LC/QTOF-MS/MS Application to Investigate Chemical Compositions in a Fraction with Protein Tyrosine Phosphatase 1B Inhibitory Activity from Rosa rugosa Flowers. Phytochem Anal. 2013;24:661–670. doi: 10.1002/pca.2451.






Hola