maandag 31 juli 2023

Aarmunt - Mentha spicata

 


De aarmunt (Mentha spicata) of groene munt is een sterk geurende, vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De plant is vaak verwilderd en komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa. De pepermunt (Mentha ×piperata) is ontstaan uit een kruising van de watermunt (Mentha aquatica) met de aarmunt.

 

Aarmunt wordt als keukenkruid en voor kruidenthee gebruikt. Aarmunt wordt gebruikt voor de bereiding van (kruiden)thee. Er zijn in grote lijnen twee soorten muntthee: een kruidenthee (tisane, infusie) met munt als hoofdingrediënt, en echte thee waar muntbladeren aan worden toegevoegd.

(Bron: Wikipedia)

 

Er zijn twee verklaringen voor de naam. Mentha komt van het Griekse Menthê, dochter van de watergod Cocytus, die door Hades, god van de onderwereld, bemind werd en door de jaloerse echtgenoot Persephone in een plant werd veranderd. Mentha kan echter ook afstammen van het Griekse Minthos (iets riekend), dat duidt op de geur van de plant. Spicata betekent aardragend.

 

Medicinal Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology of Mentha spicata:

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2022/7990508/

 

 

Zowel verse als gedroogde groene muntplanten worden veel gebruikt in verschillende toepassingen. Sinds de oudheid wordt groene munt in zowel westerse als oosterse culturen gebruikt als medicinale en aromatische plant.

 

Groene munt wordt beschouwd als een kruidengeneesmiddel in folkorische remedies voor de behandeling van verkoudheid en griep, problemen met de luchtwegen, maagpijn, aambeien en buikpijn. Groene muntblaadjes worden over het algemeen gebruikt als thee met windafdrijvende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen. Bovendien werd (wordt?) groene munt toegepast om verschillende ziekten misselijkheid, braken en gastro-intestinale stoornissen te behandelen. 

Kruizemunt kan de symptomen van spijsverteringsproblemen helpen verlichten door de buikspieren te ontspannen, symptomen van misselijkheid en andere spijsverteringsproblemen te verminderen.




 Een rapport gepubliceerd in het tijdschrift “Food Chemistry” geeft aan dat groene muntextract een uitstekende antioxiderende werking heeft.

 

Onlangs is ontdekt dat extracten van groene munt en rozemarijn het geheugen verbeteren. Prof. Susan Farr, van de Saint Louis University School of Medicine, heeft gesuggereerd dat als antioxidanten uit groene munt en rozemarijn worden omgezet in een verbeterd extract, ze kunnen helpen om het leren en het geheugen te verbeteren. Dit zou kunnen helpen bij leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.

Bron: Mediccal News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266128

 

 

Groene munt heeft dus een groot potentieel om te worden gebruikt in medische en functionele voedingstoepassingen. Verdere studies en geavanceerd onderzoek zijn nodig om de eigenschappen ervan te verbeteren en de toepassingen ervan te vergroten.

 

Bioactivity and health effects of Mentha spicatahttps://www.oatext.com/bioactivity-and-health-effects-of-mentha-spicata.php

 

Medicinal Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology of Mentha spicata :

https://www.researchgate.net/publication/358285932_Medicinal_Uses_Phytochemistry_Pharmacology_and_Toxicology_of_Mentha_spicata

 

Bronnen en meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aarmunt

https://wilde-planten.nl/aarmunt.htm

https://www.picturethisai.com/nl/wiki/Mentha_spicata.html

https://nl.wikibooks.org/wiki/Leer_jezelf_ecologisch_tuinieren/Aarmunt

https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/aarmunt-mentha-spicata

https://waarnemingen.be/species/7057/

https://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Mentha+spicata

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266128#benefits


Lees ook de disclaimer bij het gebruik van deze blog:

https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Disclaimer


Hola

Geen opmerkingen: