zondag 9 juli 2023

Akkerdistel - Cirsium arvense

 


Of hij oorspronkelijk deel uitmaakte van het decor van de kruisiging van Jezus Christus weet ik niet, maar hij staat daar letterlijk als – bevoorrechte? – getuige op ‘Golgotha’ achteraa de Sint-Annakerk te Brugge: de akkerdistel.

 

De zeer algemene akkerdistel, Cirsium arvense, herken je vooral aan de kleur van de bloemen in de hoofdjes. Deze is lila tot licht paars en daardoor gemakkelijk te onderscheiden van alle andere distelachtige planten. Het is één van onze meest algemene vederdistelsoorten uit de Composietenfamilie. Het is een pioniersoort die te vinden is in ruigten en op ruderale, voedselrijke, zandige, vochtig tot droge standplaatsen. Zelfs als de bodem zout bevat is dat geen bezwaar voor de akkerdistel. De plant is een echte cultuurvolger en je vindt hem overal waar de mens actief is. Bron:  https://www.floravannederland.nl/planten/akkerdistel

 

Behalve in het kiemplantstadium wordt er geen bladrozet gevormd. De verspreid staande, lancetvormige, glanzende bladeren zijn aan de randen stekelig, bochtig veerspletig en meestal sterk gekroesd, of ze zijn ongedeeld en dan tamelijk vlak. De bladrand is stekelig getand. De aan de bovenzijde donkergroene en kale bladeren kunnen aan de onderzijde zilverachtig wit zijn of soms viltig behaard. De bovenste bladen zijn niet gesteeld.

Bron: https://wilde-planten.nl/akkerdistel.htm


 

De akkerdistel verspreidt in de bloeiperiode een heerlijk zoete geur, die onweerstaanbaar is voor veel insecten. Het blijkt dat er nauwelijks planten zijn die meer verschillende soorten insecten aantrekken. Bijen, hommels, vlinders, wantsen, kevers, etc. halen allemaal voedingsstoffen uit de plant. Bepaalde insecten zijn er zelfs volledig afhankelijk van en zouden uitsterven zonder de distel. Ook merels, mezen, putters, kneutjes en sijsjes komen graag naar de akkerdistel. Zij smullen van de insecten die in de bloemhoofdjes leven én van de zaadjes.”

Het citaat is van  Andrea Bleeker in: 


https://www.kruidenmassages.nl/akkerdistel.html


Zie ook:

https://www.youtube.com/@kruidengeheimen/videos

 

Bronnen en meer info:

 https://www.floravannederland.nl/planten/akkerdistel

https://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Akkerdistel