zaterdag 8 juli 2023

Geoord helmkruid - Scrophularia auriculata


Soms staan planten te pronken met uitbundige bloemen in allerlei kleuren en geuren. De beste voorbeelden hiervan zijn ongetwijfeld rozen. Maar zo nu en dan ontdek je planten waarvan de bloemetjes – ogenschijnlijk – klein, sober en haast kleurloos lijken, tot je ze van dichterbij bekijkt. Soms heb je een loep of een macrolens nodig om hun volle pracht te kunnen zien.

Eén van die planten is het geoord helmkruid. Ik vond het onlangs op diverse plaatsen aan de Coupure te Brugge.

Geoord helmkruid is een plant uit de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De plant komt van nature voor in West-Europa, Noordwest-Afrika en op de Azoren. De plant komt voor langs waterkanten op natte, voedselrijke, kalkhoudende grond. (Wikipedia) Geen wonder dus dat ze langs het water aan de Coupure goed gedijt.

Geoord helmkruid Scrophularia auriculata is een hoogopgaand rechtopstaand, onderaan weinig vertakt helmkruid. De rozetbladeren en onderste bladeren zijn soms bijna rond, maar meestal langwerpig eirond. Alle bladeren zijn diep generfd. Aan de voet staan twee kortgesteelde of zittende steunblaadjes. De bladrand is stomp gezaagd. De stengel is vierkantig en hoogstens licht gevleugeld. De bloeiwijze is flink vertakt, vooral bovenin de plant. De bloemen aan de zijtakken staan in trossen bijeen.

https://waarnemingen.be/species/7427/


De plant staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en werd eeuwenlang door indianen gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen.  

Anti-inflammatory glycoterpenoids from Scrophularia auriculata

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014299999008468

Scrophularia lucida L. as a valuable source of bioactive compounds for pharmaceutical applications: In vitro antioxidant, anti-inflammatory, enzyme inhibitory properties, in silico studies, and HPLC profiles

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0731708518316492





Hola