Het woord ‘wederik’ is afgeleid van het Duitse woord "weiderich", dat wilgachtig betekent. De grote of gewone wederik is genoemd naar zijn bladeren, die lijken op die van de gewone of schietwilg (Salix alba); bovendien komt de wederik op dezelfde plaatsen voor als de wilg, namelijk langs waterkanten en op andere vochtige plaatsen.
Lysimachia, de geslachtsnaam, is ter ere van Lysimachus, (c. 360BC - 281BC), een Macedonische generaal die, als een van de opvolgers van Alexander de Grote, heerser (koning, in feite) werd van een groot deel van de verdeeld Macedonisch rijk dat allemaal het rijk van Alexander was geweest. Griekse naam lysimakhion ("lysis" betekent oplossen en "makhos" betekent strijd).
Volgens de mythe werden de geneeskrachtige eigenschappen van Wederik voor het eerst ontdekt door een man genaamd Lysimakhos. Niemand weet wie hij was en welke rol hij speelde in de geschiedenis is onzeker, maar in de oude literatuur wordt hij een kruidendokter, koning van Sicilië of generaal in het leger van Alexander de Grote genoemd.
Grote wederik is een aantrekkelijke, lange, kruidachtige meerjarige bloeiende plant die normaal gesproken 50 -150 cm hoog wordt en een kruipende wortelstok heeft met talrijke uitlopers (uitlopers) die vertakte, rechtopstaande stengels produceren. Hoewel de plant een voorkeur heeft voor schaduwrijke plaatsen, slaagt hij zowel in de zon als in de halfschaduw. De plant heeft een kruipende wortel, die jaar na jaar blijft bestaan. Stengels zijn rechtopstaand,
Lysimachia vulgaris L. werd in de traditionele kruidengeneeskunde gebruikt bij de behandeling van koorts, zweren, diarree en wonden in de volksgeneeskunde. Het heeft ook pijnstillende, slijmoplossend, samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Bronnen en meer info:
“Eetbare wilde planten” van S. G. Fleischhaurer, J. Guthmann en R. Spielberer, ISBN 978-90-77463-25-3
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/
https://practicalplants.org/wiki/lysimachia_vulgaris/
https://www.healthbenefitstimes.com/traditional-uses-and-benefits-of-yellow-loosestrife/
https://www.ajol.info/index.php/ajtcam/article/view/152031