zaterdag 16 juli 2016

Harig wilgenroosje


Harig wilgenroosje - Epilobium hirsutum
 

Het is geen wilg en ook geen roosje, maar het is wel behaard.  Het is het harig wilgenroosje

Op diverse plaatsen in Brugge – vooral langs het water – vind je de plant nu in bloei. Zij houdt van zon, eventueel lichte schaduw, en van een natte, voedselrijke bodem en is daarom vooral te vinden langs waterkanten, maar ook op braakliggende terreinen en ruigten.

Harig wilgenroosje kan meer dan anderhalve meter hoog worden en bloeit van juni tot en met september. De roze bloemen tellen vier ingesneden kroonbladen. Opvallend aan de bloem zijn de vier stempellobben in de vorm van een kruis (zie foto).
 

 
 
De bladeren zijn enigszins behaard, vandaar de naam. Ook de stengels zijn voorzien van lange haren. Het kruid is lid van de Teunisbloemfamilie (Onagraceae).
 

De Nederlandse naam wilgenroosje dankt de plant aan het feit dat de bladen dus lijken op die van de wilg. Epilobium is van oorsprong een Oudgriekse naam: epi (op), lobos (hauw of peul) en ion (een viool). Hirsutum betekent ruwharig.

De plant is absoluut geen roos, maar is wel een opvallende bloem tussen al het groen. En natuurlijk harig, zelfs de stamper!

De plant komt in België algemeen voor op vochtige plaatsen, in ruigtes, langs slootkanten en op niet al te zware grond. Een diepte tot 10 cm in het water gedurende enige tijd is geen bezwaar, maar de plant kan echter geen langdurige natte voeten gebruiken en heeft ook behoefte aan veel licht. Onder deze omstandigheden kan de plant dichte bosschages vormen.

Harig wilgenroosje is gewijd aan Sint-Antonius. In Lapland en IJsland werd er thee van getrokken. Het werd vroeger gebruikt bij darmstoornissen en om inwendige bloedingen te voorkomen of te stelpen, maar later bleek de plant giftig en darmkrampen te veroorzaken.
 
 
 
Een mooi verhaal over deze plant komt van natuurverhalen.nl

In de zomer zijn vele vlakten en open plekken prachtig rozerood gekleurd door de bloemtrossen van de wilgenroosjes. Het ontstaan van het wilgenroosje is een romantisch verhaal.


Lang, lang geleden leefde aan de rand van het bos, te midden van prachtige bloemen een elfenfamilie in een wilde rozenstruik. Op warme zomerdagen speelden de kleine elfjes in de koele schaduw van het bos, aan de rand van een meertje. Op een mooie dag speelde een elfje aan de voet van een oude grote wilg, toen ze blij verrast een klein kaboutertje naar beneden zag klimmen. Sinds die dag speelden het elfje en het kaboutertje op alle warme dagen samen in het koele bos.

Toen zij groter groeiden werden ze verliefd op elkaar. Zij vertelden het aan hun ouders dat ze samen wilden gaan wonen. De verbazing en ontzetting bij de wederzijdse ouders was zo groot dat ze het hun kinderen verboden. Elfen en kabouter trouwen niet met elkaar! Elfen trouwen met elfen en kabouters met kabouters.
 
Het bedroefde elfje en de verdrietige kabouter vroegen de elfenkoningin om raad en goedkeuring. Deze zei: "een kabouter en een elfje op één kussen, daar zit de duivel tussen". De kabouter ging terug naar zijn wilg en treurde wekenlang, waardoor zijn wilg in een treurwilg veranderde. Ook het elfje ging terug naar haar rozenstruik aan de rand van het bos en huilde dagenlang. De elfenkoningin kon deze droefenis niet aanzien en trok op een heldere herfstdag naar de kabouterkoning voor overleg. Gezamenlijk besloten zij in grote wijsheid dat de twee voor altijd samen mochten leven, maar niet in de gedaante van elf en kabouter maar in een nieuwe gedaante: in de vorm het Wilgenroosje. Dankbaar en gelukkig aanvaarden ze het voorstel.

En zo leefden ze nog lang en gelukkig en kregen vele nakomelingen.
 
Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Bronnen:


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten