zondag 17 juli 2016

Tweekleurig springzaad en Reuzenbalsemien


Tweekleurig springzaad - Impatiens balfourii
en
Reuzenbalsemien - Impatiens glandulifera
 

Beide planten behoren tot de Balsemienfamilie, Balsaminaceae. De Nederlandse naam balsemien (en het Engelse balsam) gaat, via het Frans en Latijn, terug op het Griekse woord balsamon 'balsemstruik', verwant met Arabisch balsam 'welriekende geur' (als balsem).

Tweekleurig springzaad is eenjarige tuinplant, oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya. Ze ontsnapt regelmatig uit tuinen en kan zich dan goed handhaven. Op dit moment mag ze als ingeburgerd beschouwd worden in stedelijke gebieden en een aantal duingebieden. Hier tussen de Oostmeers en de Westmeers.
Tweekleurig springzaad is een invasieve soort oorspronkelijk uit de Himalaya en later uit Zuid-Europa die blijkbaar net zoals zijn grote broer, de reuzebalsemien (Impatiens glandulifera), nu ook begonnen is aan zijn verovering van de wereld.  Hij wordt ook als tuinplant aangeprezen, maar zaait erg uit.

De naam springzaad en Impatiens hebben ze niet gestolen, want de rijpe zaden springen met kracht uit de lange, hangende zaaddoosjes. Ongeduldig lijkt het hele plantje wel te zijn.  Impatiens is het Latijnse woord voor " ongeduldig" , naar het plotseling openspringen van de rijpe vrucht bij aanraking.
 

De plant wordt 40 tot 80 cm hoog en groeit het liefst in vochtige grond op beschaduwde plekken. Tweekleurig springzaad bloeit vanaf juni tot in de herfst. De bloeiwijze is een tros van 4 tot 8 bij elkaar staande tweekleurige bloemen. Ze zijn wit en roze of lila.

Ze hebben een nagenoeg recht spoor, dat aan het onderste kelkblad zit. Dat kelkblad is zakvormig vergroeid en is wit-roze van kleur.

De overige 2 kelkbladen zijn kleiner en wit en zitten bovenop aan de zijkant van de bloem. Het bovenste kroonblad is wit. De middelste twee (veel kleinere) kroonbladen zijn ook wit en de onderste twee zijn roze of lila.

Op de twee onderste kroonbladen en wat dieper in de bloem zitten donkergele vlekken en streepjes (honingmerk).

De bladeren zijn eirond tot langwerpig en hebben een regelmatig fijn gezaagde rand. Ze staan verspreid aan de stengel.
 
Net als de andere springzaadsoorten zaait tweekleurig springzaad zich heel gemakkelijk uit. Bij aanraking van de plant springen de rijpe zaaddozen open en worden de zaden er met kracht uitgeslingerd.

Bach bloemenremedies schrijft de reuzenbalsemien voor als een plant die goed werkt voor rust en geduld. Hoewel boze tongen beweren dat dit slechts komt door de naam. ‘Impatiens’ betekent ‘ongeduld’.

"Je streeft naar volmaakte zachtmoedigheid en vergevingsgezindheid en de mooie bloesem van de Reuzenbalsemien die langs de oevers van sommige stromen in Wales groeit, zal je met haar zegen helpen dat te bereiken" (C.W., blz. 108).

Impatiens-mensen zijn ongeduldig, haastig en vaak chaotisch. Ze spreken snel, lopen snel, eten snel en doen alles snel. Ze jagen door het leven, aangedreven door een innerlijke onrust die niet te stoppen valt. Hierdoor treedt er nervositeit en prikkelbaarheid op. Inslapen kan problemen geven, omdat het lastig wordt zich te ontspannen.
 

Disclaimer bij het gebruik van deze blog
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Bronnen:


Geen opmerkingen: