maandag 18 juli 2016

Wolfspoot


Wolfspoot -Lycopus europaeus
 

Wolfspoot behoort tot de Lipbloemenfamilie, Lamiaceae. 

Opgelet! Verwar de plant niet met wolfsklauw (Lycopodium clavatum) dat in de  homeopathie vaak wordt toegepast.

Lycopus stamt van het Latijnse lycopus en van het Griekse lykos (wolf) en pous (voet). Het blad is als door een wolf verscheurd, een verwijzing naar de diep ingesneden bladeren.  Europaeus betekent " uit Europa". Wolfspoot bloeit vanaf juni tot en met augustus met kleine, roomwitte bloemenkransen rond de bladoksels. De bloemkroon is wit en heeft aan de binnenkant paarse puntjes. Verder zijn de bloemen bekervormig en 4 tot 6 mm groot. (zie foto’s). Het blad is grof getand en lancetvormig, het ruikt een beetje naar munt.
 

Wolfspoot groeit graag bij water of heel drassige plekken. Daarvoor is hij uitgerust met een dikke wortelstok waarmee hij zich gemakkelijk kan vasthouden op drassige plaatsen.  Met uitlopers die hij naar vier richtingen uitstuurt kan hij zich snel boven aanspoelsel of slootbagger uitwerken. Ook op muren die aan het water liggen, zoals gracht- en kademuren, kan hij zich handhaven. Zoals hier op de foto aan het Prinselijk Begijnhof te Brugge, aan de Strobrug en aan het Urb Egg-café aan de Gentpoort.

Wolfspoot in de geschiedenis.

Zigeuners gebruikten wolfspoot vroeger om hun huidskleur donkerder te maken. De gekookte bladeren van wolfspoot leveren een zwarte kleurstof op waarmee vroeger wol werd geverfd. Vanwege die zwarte kleur wordt de plant ook wel ‘zigeunerkruid’ genoemd.  Een naam die in Engeland nog steeds gebruik wordt is ‘gipsy wort ‘. Die naam gaat terug op het volksgeloof dat zigeuners blanke baby’s roofden die ze vervolgens zwart kleurden om ze voor hun eigen kinderen te laten doorgaan.

De plant staat  bekend om zijn medicinale werking o.a. voor de beïnvloeding van de schildklierwerking.
In de volksgeneeskunde werd wolfspoot gebruikt om zijn rustgevende werking. Overdreven hartkloppingen werden tegen gegaan met wolfspoot. Bovendien werd het als hoestmiddel en koortswerend medicijn gebruikt. Deze eigenschappen zijn bevestigd door de wetenschap alhoewel het niet vaak tegen koorts en hoest wordt gebruikt. In de fytotherapie is de werking tegen te snelle hartslag één van de belangrijkste redenen waarvoor wolfspoot wordt ingezet. In een Oostenrijkse studie uit 1962 bleek dat wolfspoot heel goed samen met hartgespan kan worden ingezet tegen hartkloppingen.

Wolfspoot is een antigonadotroop. Het zorgt voor een verlaging van de prolactinespiegel wat inhoudt dat het oestrogeen remmend en testosteron remmend is. Hierdoor wordt het als geneeskruid toegepast bij de volgende indicaties: spanning op de borst, pijnlijke borsten, onvruchtbaarheid bij de vrouw door een verhoogde prolactinespiegel.

Behalve de hoofdwerkingen tegen te snel werkende schildklier en pijnlijke borsten heeft wolfspoot een aantal andere medicinale toepassingen Wolfspoot wordt in de fytotherapie ingezet bij hoest (doordat het hoestdempend werkt bij nerveuze hoest), overdreven menstruatie (omdat het looistoffen bevat die samentrekkend werken), en kleine wonden (omdat het samentrekkend en bloedstelpend werkt).
Waarschuwingen:

-      Niet geven bij zwangerschap.

-      Niet geven bij het zogen.

-      Zeker niet geven bij verminderde schildklierfunctie

-      Niet geven bij een vergrote schildklier met normaal niveau van het schildklierhormoon.

Toepassing en gebruik:

Alleen in tinctuur van het hele bloeiende kruid. Bloeiende planten geoogst en in verse toestand verwerkt. Alleen speciale preparaten van deze plant komen bij behandeling in aanmerking. Wel langere tijd innemen. Ga niet experimenteren met planten. Raadpleeg altijd een arts of fytotherapeut voor de juiste dosering.

Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Bronnen:



 

Geen opmerkingen: