Kandelaartje - Saxifraga tridactylites
Saxifraga komt van het Latijnse saxum (rots) en frangere (breken). Veel soorten groeien in scheuren en spleten van rotsen en men meende dat de planten het gesteente tijdens de groei had laten barsten. Tridactylites betekent drievingerig.
Het plantje leeft nog geen jaar. Het kiemt in de herfst en overwintert als een miniem rozetje, dat in de winter en vroege lente vuurrood kan zijn. Als het warmer wordt, worden de spatelvormige blaadjes groen en na de bloei weer rood. Bij donker weer blijven de bloemetjes gesloten.
Kandelaartje bloeit in de lente en sterft al in de voorzomer af. De drielobbige stengelblaadjes zijn vaak rood aangelopen en kleverig behaard. De bloeiwijze is een vertakte, ijle pluim, met meestal niet meer dan vijf of zes witte bloemetjes.
De stengels zijn vaak wijd vertakt, meestal sterk rood gekleurd en kleverig door klierharen.
Veel steenbreeksoorten groeien in de bergen en wekken de indruk de rotsen te splijten, doordat ze in kieren en spleten van het gesteente groeien. Maar het is andersom: de stoffijne zaden spoelen in de spleten en ontkiemen daar.
De naam ‘kandelaartje’ slaat op de vertakkingen van de bloeistengels, die het plantje een gekandelaberd uiterlijk geven.
Disclaimer bij het gebruik van deze blog
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten