zaterdag 23 april 2016

Muurleeuwenbek

Muurleeuwenbek - Cymbalaria muralis

Op oude stadsmuren is een van de opvallende soorten de Muurleeuwenbek, Cymbalaria muralis, met zijn sierlijke lila bloemen met gele vlekken.
In Brugge is de plant vaak te vinden op de verticale kademuren en op oude kalkrijke muren. Ze wortelt in de specie die tussen de stenen zit.

Oorspronkelijk is het een bergplant uit Zuid-Europa. De mens heeft hem over Europa verspreid en in het begin van de 17de eeuw kwam hij hier terecht .
Met zijn uitbundige groei- en bloeiwijze siert hij de oude stadsmuren. Eind april verschijnen de eerste bloemen van de muurleeuwenbek en de bloei gaat heel het jaar door tot het gaat vriezen. De bloempjes zijn nog geen centimeter groot en staan niet in een tros. Overal langs de langgerekte en vaak roodachtige stengels verschijnen de lilakleurige bloemen.


Insecten kunnen tussen de boven en de onderlip door de bloem bezoeken en zorgen voor de bevruchting. Ze worden daarbij door de mooie tekening op de onderlip en de twee gele knobbels geleid. Na de bevruchting buigt de bloemsteel zich al krommend van het licht af, zodat de vruchten tegen het substraat in spleten (of voegen in het metselwerk) gedrukt worden en de zaden op de meest geschikte plaatsen kunnen vrijkomen.

Als de vruchten gewoon naar voren zouden staan, zou het zaad naar beneden vallen. Dat zou dan een hele klim worden om er weer bovenop te komen. Doordat de mieren de zaden ook nog eens over de muur verspreiden, kan de muurleeuwenbek zich in korte tijd flink uitbreiden.
 
De geslachtsnaam ‘Cymbalaria’ is afgeleid zijn van ‘kymbalon, wat ‘cimbaal’ of ‘bekken’ betekent. Dit verwijst naar de vorm van de bladeren.

De soortaanduiding ‘muralis’ betekent ‘muur’. ‘Leeuwenbek’ in de Nederlandse naam slaat op de gelijkenis van de bloem met de muil van een leeuw.
De bladeren van muurleeuwenbek zijn eetbaar en worden in de mediterrane regio in salades verwerkt. Muurleeuwenbek is volledig eetbaar, zowel de bloemen als blaadjes. Ze bezitten een pittige smaak. Oudere bladeren worden bitter. In de kruidengeneeskunde werd de plant gebruikt bij de heling van wonden.





Disclaimer bij het gebruik van deze blog

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

 

 


 
 

Geen opmerkingen: