Look-zonder-look Alliaria petiolata (Alliaria officinalis)
Look-zonder-look is een inheems plantje uit de familie van de Brassicaceae, de kruisbloemigen.
De Latijnse naam Alliaria is afgeleid van allium (knoflook), vanwege de uiengeur. Petiolata betekent " gesteeld".
Soms wordt het kruid ook wel knoflookkruid genoemd. Als je de blaadjes tussen de vingers wrijft komt inderdaad die typische knoflookgeur vrij. Maar omdat de plant geen “lookbolletje” aan de wortel heeft heet deze plant “Look-zonder-look”. De plant behoort overigens totaal niet tot de lookfamilie (Leliaceae)
.
Momenteel schieten de jonge plantenscheuten overal uit de grond (vb. langs de Vesten, o.a. ter hoogte van de Gentpoort). Het is nu het geschikte moment om de jonge scheuten te oogsten. Look-zonder-look bevat veel vitamine A en C, en stoffen die ontstekingen tegen gaan. Maar ook calcium, fosfor en ijzer en is goed voor de weerstand. Het heeft vochtafdrijvende eigenschappen.
Vroeger werd het medicinaal gebruikt bij ontstekingen maar ook bij astma en bij het ophoesten van taai slijm.
Dan werd er een thee van met kokend water overgoten bladeren voorgeschreven of een drankje gemaakt van bladeren die in olie gedrenkt waren. Uit een oud kruidenboek: “Diegene zo korte adem hebben en astmatisch zijn, dient dit kruid erg goed in olie water gekookt en daarvan gedronken.”
Een aftreksel van de bladeren (drogen, twee theelepels per kopje water, vijf uur weken, even aan de kook brengen en vijf tot tien minuten laten trekken) kan inwendig tegen astma en bronchitis worden gebruikt. Het kruid verwarmt en mensen die lijden aan astma hebben inderdaad meer warmte nodig.
Aftreksels werden ook gebruikt om diarree en darmcatarre te stoppen en om parasieten uit de darmen te krijgen (per slot slaat alles op de vlucht bij de geur van knoflook toch?)
Het sap van de verse bladeren helpt heel goed tegen huidaandoeningen, (eczeem, huidschimmels) en met name tegen abcessen die slecht dichtgaan: kauw op de bladeren en spuug het daarna uit.
Dit plantje hoort helemaal thuis in de keuken. De jonge blaadjes doen het prima in salades. Als je de plant verhit, verdwijnt het subtiele lookaroma en maakt het plaats voor een scherpere smaak zoals bij veldkers.
Van april tot juni zijn de bladeren en jonge scheuten van look-zonder-look te gebruiken als keukenkruid als basis voor diverse salades, groentevullingen, ovenschotels en soepen, en in kruidenkwark en kruidenboter, of in pesto.
Het smaakt echt heerlijk gesnipperd op een boterham met (pinda-)kaas. Ook kan het door de sla. Je kunt de bladeren gebruiken of de hele stengel nemen tussen april en juni.
Recept voor kruidenboter:
Ingrediënten
Een handvol groene, versgeplukte look-zonder-look bladeren, peterselie en bieslook
200 g boter
peper en zout
Bereiding
Hak de kruiden fijn en meng ze met de boter. Breng op smaak met peper en zout. Laat opstijven in de koelkast. (bron: Velt.nu)
De plant smaakt naar een mix van knoflook en tuinkers. De wortel heeft een aromatische scherpe smaak, een beetje te vergelijken met mierikswortel.
In het voorjaar, voordat de plant opschiet, kun je ook de wortels oogsten en vanwege hun scherpe smaak verwerken in bijvoorbeeld vleesgerecht en kaasplateaus.
Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten