Gewone melkdistel -
Sonchus oleraceus
Deze plant heeft
precies de juiste naam. Hij is heel gewoon, met zijn stekelige bladeren lijkt
hij op een distel, maar als je het blad of stengel doorbreekt, komt er wit
melksap te voorschijn. Het melksap is niet giftig, maar wel zuur.
Volgens een oud
volksgeloof heeft de plant de eigenschap om bij zogende vrouwen de
melkproductie te verhogen, dit is echter onjuist gebleken. Waarschijnlijk is
dit bijgeloof ontstaan omwille van dit witte melksap.
We spreken van de “gewone”
melkdistel omdat er meerdere soorten distels bestaan, o.a. de gekroesde
melkdistel die een stekeliger bladrand heeft. Ze behoren beiden tot de Composietenfamilie
of Asteraceae.
De
wetenschappelijke soortnaam wijst er op dat de jonge bladeren vroeger als een
soort sla of kool gegeten werden. Oleraceus
komt namelijk van Olus (Latijn) en betekent "eetbaar". De naam Sonchus heeft te maken met het woord
Somphos (Grieks) wat "week, zacht, slap of hol betekent. Dit slaat op de
holle, licht breekbare stengel.
De gewone
melkdistel is één van de vier soorten melkdistels die in België voorkomen naast de akkermelkdistel
(Sonchus arvensis), de gekroesde melkdistel (Sonchus asper) en de moerasmelkdistel
(Sonchus palustris).
Let wel, de mariadistel (Silybum marianum) wordt ook wel eens “melkdistel” genoemd, en dat kan tot enige spraakverwarring leiden.
Mariadistel |
Het zijn pioniers
onder de distels die je (zoals hier in Brugge) tot de voordeur kan tegenkomen. Ze bloeien
vanaf mei tot in de herfst.
Vroeger stond de
melkdistel hoog in aanzien als
waardevolle, geneeskrachtige plant. Het melksap uit de stengel en de bladeren
is het meest geneeskrachtige deel van de plant en werd verdund ingenomen. Het
werd gebruikt bij kortademigheid, leverzwakte en brandend maagzuur. Ook tegen
koorts werd het vroeger vaak ingezet. Verder ook om de menstruatie te
stimuleren.
Onverdund gebruikte
men het melksap om wratten aan te stippen. Verdund aangebracht werd het ook
gebruikt bij ontstekingen, uitslag en aambeien. Met plantenolie en wat zout werd
het melksap vroeger gebruikt bij oorontstekingen en zelfs tegen doofheid.
Daartoe werd het mengsel op een watje gedruppeld en in het oor gedaan.
Deze plant wordt
door velen aanzien als een “onkruid”
dat op vele bermen, in straten en naast beken
gevonden wordt. Oorspronkelijk werd het gebruikt als voedingssupplement om de
borstvoeding bij jonge moeders te bevorderen, bij menstruele problemen,
depressies en om de symptomen van spataderen te verlichten. Momenteel is deze
plant nog gegeerd bij de behandeling en preventie van leverziekten. (Al heeft
men het dan meestal over de Mariadistel waarover elders meer)
De menselijke lever
kan beschadigd raken door ziekte, milieutoxines of te leiden hebben aan de
gevolgen van alcohol of drugs. Melkdistel helpt om leverschade te voorkomen of
te verzachten. De voordelen van de melkdistel zijn ronduit geweldig.
Onderzoekers noemen
het een slim kruid, omdat het lijkt te weten wanneer nieuwe cellen moeten
geproduceerd worden en wanneer ze de productie van slechte cellen, zoals
kankercellen een halt moeten toeroepen.
Mensen eten de
melkdistel vrijwel niet meer, maar dieren zijn er dol op. Dat dieren de
Melkdistel gaarne aten kunnen we opmaken uit de vele volksnamen die daarop
attenderen. We vinden vermeld ganzendistel, hazendistel, hazenkool, hazenlatuw,
hazensla, konijnblaren, konijnenkruid en schapendistel.
Toch werd
melkdistel vroeger vaak gegeten. Hij is niet alleen eetbaar maar ook gezond.
Volgens de Griekse mythologie had Theseus voor hij het labyrint in ging
melkdistel gegeten, zodat hij sterk genoeg was om de Minotaurus te verslaan.
De jonge bladeren smaken
als sla. Wel wordt het blad bitter als het ouder wordt.
Melkdistelblad kun
je ook gebruiken als spinazie. Het smaakt een klein beetje bitter en het is ook
iets meer kauwen dan met spinazie, maar daar is niks mis mee.
Een receptje voor melkdistel salade: (voor 4 personen)
400 gram jonge
scheuten en blaadjes van de melkdistel
20 gram tahin (sesampasta)
3 cl water
5 eetlepels olijfolie
1 klein bekertje yoghurt
sap van een citroen
snufje zout
20 gram tahin (sesampasta)
3 cl water
5 eetlepels olijfolie
1 klein bekertje yoghurt
sap van een citroen
snufje zout
-
Snijd
de melkdistel in stukjes en doe die in een slakom
-
Maak
de saus: verdun de sesampasta met het water en roer het goed door elkaar. Voeg
al kloppend beetje bij beetje de olie toe alsof je mayonaise maakt. Voeg de
yoghurt toe en verdun met het citroensap. Breng op smaak met zout.
-
Giet
deze romige saus over de melkdistel
(Bron: “Eetbare
planten, bloemen en zaden”, François Couplan, pg. 82, ISBN 978-90 6271 954-9)
Disclaimer bij het
gebruik van deze blog
"Wilde planten
in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard
dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire
doeleinden. “Wilde planten in Brugge”
kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de
verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de
ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van
een arts of een erkend phytotherapeut.
2 opmerkingen:
Hallo,
in mijn tuin duikt een gekroesde melkdistel op, de plant trekt bijen aan, daarom laat ik ze voorlopig staan. Ik vraag me wel af of deze melkdistel ook geneeskrachtig is ... of giftig. Belangrijk want ik heb hier twee honden lopen. Dank voor uw antwoord!
Groeten
Ta
Ik heb geen indicatie gevonden dat de gekroesde melkdistel giftig zou zijn.
Een reactie posten