woensdag 8 juni 2016

Muursla - Mycelis muralis (Lactuca muralis)





Muursla is een plantje dat ook zeer vaak op gevel- en kademuren in Brugge te vinden is. Het is vrij makkelijk herkenbaar aan de vaak rode stengel en de fijne gele bloemetjes.


Muurslag behoort tot de Composietenfamilie, Asteraceae.
De betekenis van Mycelis is mij niet bekend. Muralis betekent " op of bij muren groeiend".


Het komt vrij  algemeen voor in stedelijke gebieden (zoals Brugge) maar elders is het vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam. (zie verspreidingskaartje)



De plant heeft maar 1 stengel, die vrij dun, hol en kaal is. Verder is de stengel blauwachtig groen, vaak voor een deel rood aangelopen, bevat veel melksap en is alleen in de bloeiwijze vertakt.

Van april tot juli kun je de jonge bladeren van muursla aan salades toevoegen of er boterhammen mee beleggen.  Laat ze, om de bittere smaak wat af te zwakken, kleingesneden ongeveer 2 uur in handwarm water trekken. In fijne reepjes gesneden kun je de rauwe bladeren als smaakmaker in kruidenkwark, burgers en sandwiches en deeg voor kruidenbrood verwerken of ook als bittere toevoeging in soepen, fonds en hartige groentegerechten.



In juni worden de bloemknoppen als kappertjes ingelegd. Van juli tot augustus zijn de gele bloempjes geschikte als eetbare decoratie, bijvoorbeeld op kruidige spreads.  De plant smaakt kruidig en licht bitter.

Een gunstige werking bij hoest en verkoudheid wordt verondersteld.

(bron: Eetbare planten, Fleischhaure, Guthmann en Spielberger, ISBN 978-90-77463-25-3)