Weegbree - Plantago
Weegbree (Plantago) is een geslacht uit de
weegbreefamilie (Plantaginaceae).
De weegbree is één van de meest verspreide kruiden ter
wereld. Waar je ook bent op deze aardbol, er is een grote kans dat je het kruid
zult tegenkomen. Bij velen is weegbree wel bekend als het kruid dat kan helpen
om de irritatie van brandnetelprikken weg te nemen. Maar hij kan veel meer! Weegbree bevat veel verschillende vitamines
en je kan het gewoon rauw te eten. Je kunt weegbree vaak gebruiken in
verschillende recepten in plaats van spinazie of sla.
Wanneer men het blad doorbreekt ziet men duidelijk de
uitspringende nerven of vaatbundels. Het was vroeger (en ook nu nog?) een
kinderspelletje om elke nerf die goed waarneembaar te voorschijn kwam als
orakel te beschouwen, om te weten te komen hoe lang men zou leven. Elke
uitspringende vaatbundel gold voor tien jaren. Een ander spelletje was op
hetzelfde doorbreken van het blad gebaseerd, maar dan wees het aantal
uitstekende nerven aan hoeveel maal men gelogen had. De huwbare meisjes zagen
aan het aantal hoeveel kinderen zij hun toekomstige echtgenoot zouden schenken.
Er bestaan verschillende soorten weegbree: Plantago
major subsp. intermedia ruige weegbree (Plantago media), smalle weegbree (Plantago
lanceolata), grote weegbree (Plantago major) en hertshoornweegbree (Plantago
coronopus), getande weegbree (Plantago major subsp. Intermedia)
De bladeren zijn bij de meeste soorten parallelnervig.
Bij de meeste in West-Europa voorkomende soorten staan de bladeren in een
bladrozet bij elkaar. De planten kunnen goed tegen betreding.
De grote weegbree is namelijk door de Europeanen
onopzettelijk over de gehele wereld verspreid. Dit ging gemakkelijk want de
kleverige - vooral de vochtig geworden - zaden bleven overal aan hangen.. De
Indianen noemden de plant zelfs "De
voetstap van de blanke", omdat hij overal werd gevonden waar de Europeanen
geweest waren.
De Latijnse naam Plantago betekent trouwens "voetzool". Het brede blad van de
grote weegbree lijkt inderdaad op een voetafdruk. Ook werd het blad vroeger
gebruikt om in primitief schoeisel te leggen voor een beter comfort van de
voeten.
De Nederlandse naam weegbree komt al in het
Oud-Saksisch voor als wegbreda,
samengesteld uit 'weg' en 'breed', dus een plant die breed op de
weg groeit. Dit slaat vooral op de grote weegbree, die met haar brede bladeren
algemeen langs wegen voorkomt. Deze soort werd de naamgever voor het gehele
geslacht Weegbree, ook voor soorten met smallere bladeren.
In het oude Griekenland was de plant ook bekend als arnoglosson, ‘lammerentong’. Mogelijk is het zo genoemd vanwege de
bladvorm of omdat de lammeren er graag van eten. Een oude Duitse naam is
Schafzunge en een Franse naam langue d'agneau, ‘lammerentong’.
In Polen wordt de Weegbree ‘Babka’ genoemd. Dat betekent
“oude, wijze vrouw”, in de betekenis van
wijze kruidenvrouw. Weegbree dus als gezondheidsbrenger.
Weegbree
in de volksgeneeskunde
Al in de oudheid beschouwde men de plant als zeer
waardevol en werkzaam zowel bij in- als uitwendig gebruik. Al vroeg kende men
het rustgevend effect dat toepassing van een oogwater van weegbree op vermoeide
ogen had.
Plinius beweerde zelfs “dat stukken vlees die samen met de weegbree in een pot werden gedaan
weer aan elkaar zouden groeien”.
Men kende aan weegbree allerlei magische eigenschappen
toe. Zo bestond het gezegde dat drie wortels van de plant een kwaal genezen,
vier wortels een andere aandoening laten verdwijnen en zes wortels (om de hals
gehangen) nog een andere ziekte genezen. In het Westen pasten natuurgenezers weegbree
bladeren toe ter verlichting van droge hoest, ter verzachting van
urineweginfecties en slijmvliesontstekingen van darmen of luchtwegen.
Volgens Hildegard von Bingen (ca. 1150) werd de wortel
ook gebezigd bij bewusteloosheid.
Dat het algemeen bekend stond als een uitstekend
geneeskruid blijkt ook nog uit hetgeen Rembertus Dodonaeus (Dodoens, 1517–1585)
schreef: ‘De weegbree was bij de ouden
soo seer gesocht ende gepresen, dat Themison den ouden Medicijn daer een
gantsch boec af gemaect heeft, als den eersten ervinder van de groote ende
wonderbaerlijke krachten van dit gewas…’
Men ontdekte dat het kruid wondhelend, bloedstelpend, ontsmettend
en antibacterieel is. En laat ik de jeukwerende en schimmelwerende werking
vooral niet vergeten te vermelden. Bij insectenbeten, blaren, schaafwonden,
bloedende wonden, allergische huidaandoeningen, splinters, enz… kun je het blad
kneuzen of er even op kauwen zodat de sappen van de plant vrijkomen. Houd het
een tijdje tegen de huid aan of wrijf het over de huid heen. Wikkel er
eventueel een verbandje om of doe er een pleister op, zodat de weegbree zijn
werk kan doen. Regelmatig verversen.
Je kunt ook een olie of een crème van het blad maken:
Verwarm het blad ongeveer 3 uur au bain-marie in kokos-, zonnebloem,- of
olijfolie. Daarna zeven. Die olie kun je gebruiken om de huid mee in te
masseren bij eczeem, acné, puistjes,
psoriasis, kloven en aambeien.
Bij een ontsteking in je mond kun je kauwen op het blad
zodat de sappen vrij komen in de mond, daarna uitspugen. Probeer het zo lang
mogelijk vol te houden.
De plant bevat vitamine B en C en daarnaast alle
mineralen. Weegbree helpt daarom de weerstand te verhogen.
Het kruid werkt, als je het inneemt, vooral goed op de
luchtwegen (slijmoplossend, weefselversterkend en ontstekingsremmend). Dus erg
goed bij verkoudheden en aanverwante klachten.
Daarnaast helpt het kruid de nieren te stimuleren om
overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren. En het kruid wordt gebruikt bij
diverse klachten aan het spijsverteringsstelsel.
Je kunt ook thee van het kruid zetten. Laat het water
na het koken even afkoelen voor bereiding. Maak de thee niet met kokend heet
water, dan worden waardevolle inhoudsstoffen vernietigd. Het kruid is ook erg
goed om rauw in te nemen of maak gebruik van een tinctuur (dit is een
alcoholische oplossing van het kruid). Een tinctuur werkt over het algemeen
iets sterker dan het verse kruid en daarom is het altijd raadzaam even met de
verkoper of een deskundige te overleggen of het kruid geschikt is. Vooral
reguliere medicijnen kunnen niet altijd met kruidentincturen worden
gecombineerd.
Enkele andere manieren om Weegbree te gebruiken:
- De thee kun je gorgelen bij keelklachten of bij
pijnlijk en bloedend tandvlees.
- Bij kiespijn kun je kauwen op het blad van de
Weegbree.
- Bij oorpijn kun je het blad kneuzen en in je oor
stoppen.
- Je kunt een hoestsiroop van Weegbree maken.
- Het jonge blad is ook als spinazie te koken, of
versnipper enkele bladeren op je boterham of over de opgediende soep.
- De zaden kunnen ook in gerechten worden verwerkt
zoals in brood en koekjes.
Gebruik het kruid het liefst vers, drogen van het kruid
is lastig, het wordt snel zwart. Het oudere blad is minder lekker en moeilijker
te bereiden door de vezels (nerven). Je kunt er nog wel gebruik van maken, maar
verwijder dan de lange vezels.
Recept
voor weegbreesalade
Kidneybonen (uit een potje deze keer) met stukjes
fetakaas, komkommer, appel, een schep zelfgemaakt zoet/zuur (maar je kunt ook
zoetzure augurken gebruiken) stukjes paprika en geroosterde zaden. Daarboven
versnipper je een hand bladeren van de weegbree .
Bron: Andrea Bleeker op http://www.kruidenmassages.nl/weegbree.html
Weegbree bladeren hebben antiseptische eigenschappen en
kunnen lokaal op de huid worden aangebracht om de genezing van beschadigde huid
te bevorderen. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van
huidontstekingen, bloed stollen, pijn verminderen, en kan het helpen om
secundaire infecties bij wonden te voorkomen.
Het merk Weleda
heeft een Plantago Bronchiaalzalf die in de antroposofische geneeskunde
gebruikt wordt om borst en rug in te wrijven bij verkoudheid met hoest.
We weten dat het kneuzen van een weegbreeblad kan
helpen bij het verminderen van pijn en jeuk. Maar waar kunnen we de weegbree
nog meer voor gebruiken? Het eerste wat je wel moet herinneren is dat je bij de
weegbree alleen het blad wilt gebruiken, de rauwe wortel van de weegbree is
giftig en dus niet aan te raden. Het is niet meteen slecht voor je, maar in
grote hoeveelheden krijg je er wel degelijk last van.
De smalle weegbree heeft van april tot juni aromatische
bladeren. Je kunt het best de malse bladeren uit het midden van de bladrozet
oogsten. Snijd de bladeren, vanwege de sterke lange vezels, dwars op de vezel
in smalle reepjes. Zo zijn ze goed te gebruiken als basis voor salades en
groenten. Je kunt ze bijvoorbeeld op dezelfde manier bereiden als spinazie, en
ze in omelet of roerei verwerken. De bladeren zijn ook geschikt als broodbeleg
of eetbare decoratie.
Van mei tot juli zijn de malse bloemknoppen te vinden.
Je kunt ze als knabbeltje eten, ze door de salade mengen, stoven, of inmaken in
olie of azijn. Een ware delicatesse.
Van augustus tot oktober vormen zich de zaden,
waarmee je groentegerechten kunt
verfijnen. De olie in het zaad kan uitgeperst worden en als nootachtige olie
bijvoorbeeld door salades of op toast worden gedaan.
(bron:”Eetbare
wilde planten” van Fleischhauer, Guthmann en Spielberger– ISBN
978-90-77463-25-3)
Waarschuwing:excessief gebruik van weegbree kan laxerend en/ of
bloeddrukverlagend werken. Gebruik tijdens de zwangerschap of lactatieperiode
wordt ontraden daar weegbree de uteruscontracties versterkt.
Disclaimer bij het gebruik van deze blog
"Wilde planten in Brugge" is niet
verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van
het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet
aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde
determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van
het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een
erkend phytotherapeut.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten