dinsdag 16 mei 2023

AKKERKOOL - Lapsana Communis

Akkerkool is een plant die je op een wandeling door de stad op vele plekken kunt tegenkomen. Nu vind ik de naam akkerkool erg verwarrend, want het is geen familie van de kool en smaakt er ook niet naar. Het is een plant uit de familie van de composieten.



Akkerkool groeit op zowel bebouwde als onbebouwde grond, bijvoorbeeld langs wegen, dijken, in bossen en tegen muren.


Deze inheemse, eetbare plant houdt van een zonnige tot licht beschaduwde plaats.
Lapsane (de geslachtsnaam) betekent “eetbaar kruid”. En was bij de Romeinen al bekend als wilde groente. De plant zaait uiteraard gemakkelijk uit.


Akkerkool is een waardplant voor bepaalde galwespen en de koninginnepage.
Akkerkool is wel gemakkelijk te verwisselen met andere planten. Die soorten zijn weliswaar alle niet giftig, maar smaken niet lekker. De sprieterige groei en de kenmerkende twee soorten blad typeren de plant.


Akkerkool werd vroeger regelmatig medisch gebruikt. Thee van het blad en soms ook de gedroogde bloemen bij leverproblemen en suikerziekte. Het werd ook voor de licht werkende vochtafdrijvende eigenschappen gebruikt. Van verse blad en stengel werd door kneuzing een brij gemaakt dat voor de genezing van wonden werd gebruikt. De plant werd vroeger ook bij de bereiding van maagbitters gebruikt. Het kruid heeft een kalmerende en antiseptische werking.




Het kruid werd ook gebruikt om melkklieren tot rust te brengen, vooral bij het stoppen van borstvoeding.
Het jonge, malse blad wordt gegeten in salade, kan geroerbakt worden of gewoon net als spinazie bereid worden. De smaak is fris, pittig als radijs met een licht bittere toon. Kleine stukjes rauw blad of bloemknoppen geven een eigen “bittere” smaak aan een salade.


Zowel de bloemknoppen als de bloemen en het jonge blad kan men in de keuken gebruiken. De jonge bloemknoppen kan men net als bij voorbeeld oost indische kers-knoppen inleggen als kappertjes. Klein gesneden blad en stengel, maar ook de bloemen kunnen gestoofd worden. Maar smaken ook in groentetaarten, quiches en omeletten. Men kan met het op laatste moment toevoegde blad en bloem een soep op smaak maken.


Bron: http://www.natuur-keuken.nl/.../akkerkool-een-lekkere.../


Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: