Deze iets wat grotere Ooievaarsbek (groter dan bijv. Robertskruid, Zachte ooievaarsbek of Slipbladige ooievaarsbek) kom je echt heel verspreid tegen. Zowel in de natuur als in de stad. Wat dat betreft doet hij zijn naam "Berm " ooievaarsbek eer aan. Goed te herkennen aan de in paren staande, helder roze tot lila, donker geaderde bloemen met ingesneden kroonbladen én de behaarde, handvormig ingesneden bladeren. De vrucht lijkt op de snavel van een ooievaar, vandaar de Nederlandse naam.
De officiële wetenschappelijke naam is Geranium pyrenaicum Burm. f
Geranium komt van Geranos (Grieks) en betekent "ooievaar/kraanvogel". Dit omdat de vrucht van deze plant op de snavel van een ooievaar/kraanvogel lijkt. Deze vrucht heet een splitvrucht en bevat vijf deelvruchtjes. Bij uitdroging van de rijpe vrucht breekt de snavel open en worden de zaden in vijf richtingen geschoten, tot zes meter ver.
Pyrenaicum komt van Pyrenaica (Latijn) en betekent "afkomstig uit de Pyreneën. De plant is daar inheems.
Heeft behaarde ronde ingesneden bladeren en bloeit met kleine helder roze tot paars-roze bloemen, de witte zijn eerder zeldzaam.
Bermooievaarsbek groeit op open, min of meer vochtige, voedselrijke grond in bermen en op rivier- en spoordijken.
Bermooievaarsbek is een drachtplant voor veel bijen en hommels.
Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten