maandag 29 mei 2023

Blaassilene - Silene vulgaris

 



Net binnen de toegangspoort naar enkele garageboxen in de Schuttersstraat te Brugge vond ik, tegen een zonnige muur, de blaassilene.

Blaassilene (Silene vulgaris) is een plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Het is een in Vlaanderen vrij algemeen voorkomende plant. Hij komt voor in graslanden en pioniersvegetaties op droge, kalkrijke, enigszins verstoorde standplaatsen.  

https://www.ecopedia.be/planten/blaassilene

 

 

Volgens sommigen stamt silene af van het Griekse sialon (speeksel), omdat vele soorten kleverig zijn. Vulgaris betekent ‘gewoon’. 

https://wilde-planten.nl/blaassilene.htm

 

De blaassilene valt op door de dikke buikvormige kelk rondom het vruchtbeginsel en de doosvrucht. De planten zijn meestal kaal en de kale kelken vallen op doordat ze 20 dunne nerven hebben die met elkaar in verbinding staan. De kleur van de kelk varieert van witachtig tot roodbruin, wat naast het onbehaard zijn, een duidelijk onderscheid is met de avondkoekoeksbloem, waar de blaassilene wel wat op lijkt.

https://www.floravannederland.nl/planten/blaassilene




 

Blaassilene heeft mooie opvallende bloemen met haar opgeblazen bleke kelk en witte kroonbladen. Deze vaste plant is de waardplant voor de Silenedwergspanner (Eupithecia venosata).

https://www.cruydthoeck.nl/blaassilene-silene-vulgaris

 

De bloemen hebben geen honingmerk. De honing ligt 10 tot 12 mm diep verborgen, toch is de ingang in de bloem niet zo nauw of ook een hommelslurf kan zich naar binnen bewegen. Gewoonlijk zijn echter nachtvlinders de bezoekers. De opgeblazen kelk schijnt een uitstekend middel om honing rovende hommels te beletten de bloem vanbuiten te bereiken, maar helpt toch niet voldoende, want inbraak is al waargenomen.

https://waarnemingen.be/species/7467/




 

 

De plant wordt nauwelijks medicinaal toegepast, maar de sappige jonge scheutjes zouden wel culinair gebruikt kunnen worden. Ze zouden smaken als erwtjes met een licht-bittere ondertoon, een bitterheid die bij blancheren verdwijnt. Ik heb het nooit geprobeerd! Door de aanwezigheid van saponinen is voorzichtigheid sterk aangewezen.

 

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.




 

 

 

 


Geen opmerkingen: