maandag 29 mei 2023

Bleekgele droogbloem - Gnaphalium luteo-album

 


Langs de Spiegelrei in Brugge vonden we enkele exemplaren van de bleekgele droogbloem. De planten staan nog niet in bloei en we zullen de bloei de komende weken opvolgen. De bloeitijd is van juli tot oktober.  Het is een eenjarige plant uit de composietenfamilie.

 

Bleekgele droogbloem is een vrij zeldzame soort in Vlaanderen. Het totale aantal vindplaatsen neemt toe, voornamelijk op de grote opgespoten terreinen in de havengebieden.  Een verspreidingskaartje is te vinden op: https://www.ecopedia.be/planten/bleekgele-droogbloem




 

Wanneer ik in Brugge wilde planten inventariseer kijk ik altijd of er geen bleekgele droogbloem te vinden zijn. Een fraaie plant. Hij staat vaak op de stoep, maar ook op parkeerplaatsen en kademuren. Vorig jaar vooral aan de Coupure. Benieuwd of het dit jaar ook het geval is.

 

Soms heeft men het ook over “de Nederlandse (of Vlaamse?) edelweiss”, en dat is zeer terecht want de bleekgele droogbloem is verwant aan edelweiss en ziet er net zo aaibaar uit. 

 

Door zijn viltige uiterlijk is de Bleekgele droogbloem te herkennen. Het blad en het wollige voorkomen zijn het meest opvallend aan deze planten.  Het is een pionier soort die aan de top van de onvertakte stengels kluwens van hoofdjes heeft staan met oranjekleurige buisbloemen. De bloeiwijze is wel vertakt maar heeft geen bladeren tussen de kluwens staan. Aan de stengels staan verspreide bladeren en op de penwortel op het maaiveld vind je een rozet met spatelvormige bladeren.

https://www.floravannederland.nl/planten/bleekgele_droogbloem




 

Gnaphalium = van het Griekse gnaphalon: gekaarde wol, hetgeen slaat op het wolkleed bij vele soorten. Oorspronkelijk was het de naam voor Santolina maritima, die voor het vullen van kussens werd gebruikt. Luteo-album betekent ‘geelwit’.

 

Bleekgele droogbloem is een kleine, laagblijvende plant die doorgaans een hoogte bereikt van 10-40 centimeter. Het heeft een rozet van basale bladeren en talloze bloeiende stengels. De bladeren zijn lancetvormig, bedekt met fijne haartjes en vaak grijsgroen van kleur. De bloemen zijn klein en onopvallend, gerangschikt in dichte trossen aan de toppen van de stelen. Ze zijn omgeven door papierachtige schutbladen, die de plant een apart uiterlijk geven.

 

Gnaphalium luteo-album wordt meestal aangetroffen in open grasvelden, weiden en verstoorde locaties. Het geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en kan verschillende grondsoorten verdragen. De plant is flexibel en kan zowel in de volle zon als halfschaduw groeien.

 

Medicinaal gebruik: Traditioneel werd de plant in de kruidengeneeskunde voor verschillende doeleinden gebruikt. Het is gebruikt als een diureticum om de urineproductie te verhogen, evenals voor zijn slijmoplossend en ontstekingsremmende eigenschappen. Preparaten zijn ook uitwendig gebruikt om wonden, brandwonden en insectenbeten te behandelen. Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit en veiligheid van deze traditionele toepassingen niet uitgebreid zijn bestudeerd en dat het altijd wordt aanbevolen om een ​​gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat u kruidengeneesmiddelen gebruikt.

 

Bleekgele droogbloem dient als waardevolle voedselbron voor bepaalde insecten, waaronder vlinders en motten. 

Het is vermeldenswaard dat wetenschappelijk onderzoek en informatie over Gnaphalium luteoalbum mogelijk beperkt is en dat specifieke details met betrekking tot de verspreiding, ecologie en het gebruik ervan kunnen variëren. Als u meer gedetailleerde of specifieke informatie wenst, is het raadzaam om wetenschappelijke literatuur of botanische referenties over de studie van deze plantensoort te raadplegen.

 

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

 

 

 

 

 

 

 

 


Geen opmerkingen: