dinsdag 30 mei 2023

Kruipklokje - Campanula poscharskyana

 

Het kruipklokje in de Jan Boninstraat


In de Jan Boninstraat vonden we een campanula, waarvan we vermoeden dat het gaat om het kruipklokje. Kruipklokje groeit op allerlei stenige plaatsen in het stedelijk gebied, waar het als ingeburgerd geldt. 

 

De laatste 15 jaar is deze plant met zijn wortels vanuit tuinen ‘ontsnapt’. Je kunt deze plant soms aantreffen in voortuintjes, op de stoep en in de gangetjes achter de huizen. Een echte tuinvlieder dus.  Op een aantal plaatsen in de stad kom je dit klokje tegen. Het groeit bijvoorbeeld rijkelijk op een oude muur aan het Minnewater.   Het is hier blijkbaar duidelijk goed ingeburgerd. Sinds 2007 is het ook te vinden in andere steden, vooral in Antwerpen en Gent, en ongetwijfeld ook elders.


Het kruipklokje op een muur aan het Minnewater


 

Soms wordt het ook wel het ‘Servisch klokje’ genoemd, hoewel de plant eigenlijk uit Kroatië komt. Het is van oorsprong een bergplant.

 

Kruipklokje lijkt in vegetatieve staat veel op Dalmatiëklokje (Campanula portenschlagiana) en Garganoklokje (Campanula garganica). Dit zijn beide ook tuinplanten die verwilderen. Hoewel de drie planten in bloei prima uit elkaar te houden zijn is een determinatie op basis van vegetatieve kenmerken, vooral voor het duo Dalmatiëklokje en Garganoklokje, lastig. 

Zie verder op: https://waarnemingen.be/species/9198/




 

 

Campanula betekent klokje, naar de vorm van de bloem. Poscharskyana verwijst naar de Duitse botanicus Gustav Adolf Poscharsky (1832-1915), die inspecteur van de botanische tuin in Dresden was en de grondlegger van de botanische tuin Schellerhau in Altenberg in Saksen.

https://wilde-planten.nl/kruipklokje.htm

 

Net als de meeste klokjessoorten wordt ook het kruipklokje veel bezocht door wilde bijen, bv. hommels, klokjes-, dikpoot- en zandbijen. Deze insecten gebruiken vooral de hangende klokjesbloemen graag als slaapplaats en als schuilplaats voor de regen.

 

Lees meer: https://www.stadsplantenbreda.nl/products/kruipklokje1/

 

De helder paarsblauwe bloemen zijn min of meer stervormig. Deze soort, die zich door uitzaaien op veel plaatsen vestigt, bloeit met name in de maanden juni en juli zeer rijk.

Het wordt daarom ook te koop aangeboden in diverse tuincentra.

 

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


Geen opmerkingen: