dinsdag 16 mei 2023

Muurbloem - Erysimum cheiri



De muurbloem is een vaste plant uit de kruisbloemenfamilie. Het is een soort die in het wild in Vlaanderen zeldzaam geworden is, maar waarvan cultivars in tuinen soms worden gebruikt als sierplant. De wilde muurbloem groeit vooral op oude muren van kerken, ruïnes, stadswallen en forten. Voorwaarde is dat de specie tussen de stenen veel kalk bevat. Muurbloem is nog te vinden op oude muren en op de kerktoren van de O.L.V.-kerk te Damme.

In Nederland is de wilde plant zeer zeldzaam en staat als ernstig bedreigd op de ‘Rode lijst’. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd door de Wet natuurbescherming.
Mogelijk is iedere muurbloem in de Benelux eigenlijk het resultaat van vruchtbare kruisingen. 


De plant is afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Romeinen introduceerden de plant vermoedelijk zo'n 2000 jaar geleden als sierplant en geneeskruid in de Lage Landen.



Muurbloemen hebben geurende bloemen die in tuincentra in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, waaronder geel, oranje, rood en paars. Ze bloeien in het voorjaar en de vroege zomer en staan bekend om het aantrekken van bijen en vlinders. Het is een waardplant voor het groot koolwitje (Pieris brassicae). De plant geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond of oude muren.
Naast hun sierwaarde worden muurbloemen traditioneel gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. De plant bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder flavonoïden, glucosinolaten en etherische oliën, die mogelijk therapeutisch potentieel hebben.


Over het algemeen is Erysimum x cheiri een mooie en nuttige plant met een lange geschiedenis van cultivatie en medicinaal gebruik.


Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Hola

Geen opmerkingen: