dinsdag 16 mei 2023

Boshyacint spec. - Hyacinthoides non-scripta

 



In het Begijnhof te Brugge zijn – wellicht - nog enkele echte boshyacinten te vinden. Bij de echte boshyacint is de bloeiwijze sterk naar 1 zijde overhangend en de bloemen geuren heerlijk. Meestal vindt men in de stedelijke agglomeratie (of in tuincentra) echter de Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica).

Determinatie wordt enorm bemoeilijkt door de tussenvormen tussen de beide taxa. Om volledig zeker te zijn, moet je een bloem doorsnijden, openvouwen en de binnenzijde fotograferen.
De Spaanse hyacint valt van de inheemse wilde hyacint te onderscheiden doordat ze iets robuuster oogt, in bosjes groeit en een rechtopstaande bloemstengel met verspreide bloemen heeft. De bloemen zijn geurloos en hebben een klokvormige bloemkroon. 


De wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta) is een eerder rijzige plant met gebogen bloemstengel met bloemen langs één zijde. De bloemen geuren en hebben een buisvormige bloemkroon. Naast onze inheemse wilde hyacint en de invasieve Spaanse hyacint wordt ook vaak de kruising tussen beide verwilderd aangetroffen. https://www.ecopedia.be/.../spaanse-hyacint-en-kruising... 




Aangezien de Spaanse hyacint makkelijk kruist met de inheemse boshyacint kan het ook zijn dat het een mengeling is. Deze hybride soorten, kruishyacinten genoemd, combineren kenmerken van de twee en zijn krachtige planten. Ze zijn ook op hun beurt vruchtbaar dus ontstaan er steeds meer tussenvormen. Bovendien verwilderen zowel de Spaanse als de kruishyacinten gemakkelijk. Echte wilde hyacinten zullen - zeker in de stad - dus ook steeds zeldzamer worden. Op termijn is het risico zelfs reëel dat het "rasechte", heerlijk geurende boshyacintje, volledig verloren zal gaan.
Let op!
• Boshyacinten zijn giftig voor mensen en (huis)dieren.
• Het sap irriteert de huid, je kan er jeuk en uitslag van krijgen.
• Wilde hyacinten zijn zeer kwetsbare planten. Door tussen de hyacinten te wandelen beschadig je niet enkel de planten zelf, maar je “stampt” de bodem ook dicht waardoor de piepkleine worteltjes die uit de zaden van de hyacinten komen niet in de grond geraken.
Bron o.a.: https://www.pelckmans.net/.../het-hallerbos-in.../details



Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: