dinsdag 16 mei 2023

Vingerhelmbloem - Corydalis solida

 In Brugge zijn een aantal soorten die oorspronkelijk van elders komen maar hier verwilderd zijn. Vingerhelmbloem is zo’n plantensoort.


Vingerhelmbloem heeft zijn natuurlijke verspreidingsgebied in een strook van Frankrijk/Italië tot in het midden van Rusland. Door de vele aanplant vanaf de 16de eeuw en de daaropvolgende verwildering is Vingerhelmbloem te beschouwen als ingeburgerd.


Buiten de verspreiding door het wegschieten van de zaden vindt verspreiding ook plaats door mieren. Het zogenaamde ‘mierenbroodje’ vormt voor de mieren een aantrekkelijke voedselbron en de dieren slepen de zaden mee naar het nest. Hierdoor is het ook mogelijk dat een Vingerhelmbloem over een muurtje kan stappen en zo aan de rand van een voetpad terecht komt.


Vingerhelmbloem is een bloeier in het vroege voorjaar. De plant heeft een tros met licht paarsrode tot witte bloemen. Deze zijn tweezijdig symmetrisch en hebben de vorm van een helm. Ze hebben ook een spoor met nectar. Onder elke bloem zit een schutblad dat vingervormig is ingesneden. De meestal twee bladeren staan verspreid aan de stengel. De bladeren zijn meervoudig geveerd en de fijne deelblaadjes zijn diep gelobd. De kleur van de bladeren en stengel is wasachtig blauwgroen. Ondergronds is een knol te vinden waaruit vroeg in het voorjaar de stengel tevoorschijn komt. 


Vingerhelmbloem, of meer het geslacht Corydalis, bevat diverse alkaloïden waarvan de belangrijkste bulbocapnine is. In de Chinese geneeskunde wordt Vingerhelmbloem al meer dan 1000 jaar gebruikt als pijnstiller. De actieve ingrediënten van de knol worden in de natuurgeneeskunde aangegeven als antibacterieel, kalmerend, zenuwversterkend, krampstillend en hallucinogeen.
Bron: https://www.floravannederland.nl/planten/vingerhelmbloem
En: https://www.stadsplanten.nl/2021/04/vingerhelmbloem/


Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: