dinsdag 16 mei 2023

Bosanemoon - Anemone nemorosa



In het Minnewaterpark vindt men her en der nog de Bosanemoon. Zoals de Nederlandse naam al aangeeft, het is een echte bosbewoner.
Bosanemoon is een van de meest karakteristieke voorjaarsbloeiers en kan makkelijk herkend worden aan de witte bloemen, die soms roze tot licht paars kleuren.
De Bosanemoon is een vaste plant die in de maanden maart tot mei met witte bloemen bloeit. Het is een laagblijvende plant. Na de bloei zal de Bosanemoon namelijk steeds meer verdwijnen. 's Winters wordt de plant helemaal kaal, maar ieder voorjaar komt deze weer gewoon terug. Na de bloei vormt de plant zaden. 



Een mooi verhaal van natuurverhalen.nl
In de tijd dat de goden nog op aarde leefden werd de god van de westenwind, Zephyros verliefd op een kleine godin van de natuur, de nimf Anemone. Maar de nimf was nymfomaan en hield van alle mannen. Zephyros wilde zijn nimf alleen voor zichzelf hebben, maar Anemone kon andere goden niet weerstaan. De god van de westenwind deed zijn beklag bij Hera, de koningin van de goden, de vrouw én slachtoffer van Zeus, de oppergod. Zeus was een schuinsmarcheerder als geen ander en Hera leed hieronder. Als slachtoffer van haar man voelde ze mee met Zephyros en ze veranderde de nimf in een onopvallend bosplantje.
Maar Zephyros miste zijn geliefde nimf Anemone en hij zocht haar overal, riep haar naam, maar kon haar niet vinden. Op een vroege lentedag vond hij haar toen ze haar mooie stralende bloemetje opende in de zon.
Als je ziet dat een anemoon zich beweegt in de wind, dan weet je dat ze weer samen zijn en dat Zephyros haar streelt en kust.
De Nederlandse naam "Anemoon" is afgeleid van de Griekse naam Anemos dat "wind" betekent. De bloemen van deze plant gaan niet/wel open of vallen af bij koude wind.



Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut. 

Geen opmerkingen: