dinsdag 23 mei 2023

Muurvaren - Asplenium ruta-muraria

 



Vandaag zag in ik de Jeruzalemstraat een mooi muurvarentje op een ... muur. What's in a name?In het Latijn heeft het plantje de lieflijke naam Asplenium Ruta-muraria. De plant behoort tot de streepvarenfamilie (Aspleninaceae).

Het is een van de eerste soorten hogere planten - samen met het muurleeuwenbekje - die muren koloniseert. Toch duurt het meestal meer dan 50 jaar voor muurvaren zich vestigt op met kalkmortel gemetste muren. In Brugge is er een overeenkomst gesloten om bij de restauratie van oude muren een speciale kalkhoudende mortel te gebruiken.
Muurvegetaties komen in ons land voor op stenige, steile tot verticale standplaatsen. Van nature groeien ze op rotsen van gebergten. Tussen de voegen van oude verweerde muren vinden ze een plekje waar ze zich kunnen vestigen. De meeste vaatplanten kunnen deze locaties niet bereiken. Onder de muurflora bevinden zich veel varens. Met hun lichte en kleine sporen kunnen zij deze plekken wel koloniseren.
Muurvaren (Asplenium ruta-muraria) en muurleeuwenbekje (Cymbalaria muralis) zijn algemeen voorkomende soorten, die als een pionier verweerde muren koloniseren.
De sporenhoopjes zijn mooi om door een loep te bekijken. Dan zie je de bolvormige sporendoosjes zitten, waarin de sporen rijpen. Rondom het doosje zit een soort stevige rupsband. Bij droogte en rijpheid strekt deze band zich en dan scheurt het ronde doosje open. De sporen waaien weg en zorgen zo voor de verspreiding van de soort.
Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


Geen opmerkingen: