dinsdag 23 mei 2023

Sneeuwitte veldbies - Luzula nivea


In een perkje rond een aangeplante boom aan de Langerei vonden we een sneeuwwitte veldbies. Dit is een siergras dat wellicht uit één of andere tuin ‘ontsnapt’ is. Een ‘tuinvlieder’ zoals dat in goed Nederlands heet.




 

Sneeuwwitte veldbies een plant uit de Russenfamilie (Juncaceae). Dit type planten duiden we aan met de naam grasachtig, maar ze behoren niet tot de grassenfamilie.

 

Luzula nivea is een kleine, groenblijvende grassoort met een tapijtvormende groei en smalle lineaire, overbuigende, glanzende donkergroene bladeren. Sneeuwwitte veldbies bloeit van eind mei tot augustus met ruige witte bloempluimen op hoge halmen. Luzula nivea doet het goed in volle zon, halfschaduw en zelfs schaduw. Dit gras houdt van een vochtige, maar vooral goed doorlaatbare, niet al te vruchtbare grond. De plant is goed winterhard, redelijk droogtetolerant, verdraagt zeewind en luchtvervuiling.




 

Een sterk siergras dat prima in de schaduw groeit. Het wintergroene smalle blad is langs de rand wit behaard. De kleine witte bloemen verschijnen in het voorjaar en staan in sierlijke, iets overhangende trosjes boven het blad. De bladeren zijn lijnvormig, met vooral aan de basis, en vooral langs de rand, lange vuilwitte haren.

 

Veldbiezen zij grasachtige planten (maar geen directe familie van de grassen!) met vaak wat onopvallende bloeiwijzen en op zeer veel plaatsen in de natuur aanwezig. Vaak als pioniers die snel weer verdwijnen. Enkele zijn zelfs tuinplanten geworden die het vooral in de schaduw goed doen. De planten worden aangevreten door tal van insecten en ook bijen en zweefvliegen komen voedsel halen op de bloemen.

 

De eenhokkige doosvrucht bevat slechts 3 zaden, deze dragen aan de top een mierenbroodje.  Een mierenbroodje, dat in feite een klein eiwithoudend aanhangsel is, levert voor bosplanten een voordeel op. De mieren, gelokt door de hoge voedingswaarde van het aanhangsel, zorgen voor het verslepen, en daarmee voor de verspreiding van de zaden.

 

Witte veldbies is een zeldzame vaste plant in Nederland.  In België komt hij vaker in het wild voor in bossen, langs paden en op open plekken. Hij wordt ca 60 hoog.




 

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

 

 

 

 


 

Geen opmerkingen: