dinsdag 23 mei 2023

Schijfkamille - Matricaria discoidea

 


Schijfkamille behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae) en hij onderscheidt zich van (echte) kamille doordat de witte lintbloemen ontbreken.

 Ook in Brugge vind je hem af en toe tussen straatstenen, in de goot, op parkeerplaatsen of in een plantsoentje rond een boom, zoals hier aan de Langerei. Deze plant kan overal groeien waar de grond verdicht is, ofwel door betreding ofwel door te veel vocht. Onze stoepen voldoen aan die eisen.  Het is een typische cultuurvolger die zich zeer thuis voelt in ruderale terreinen.

 

Vanaf de 19de eeuw werd de schijfkamille in Europa ingevoerd om in botanische tuinen te worden opgenomen. De eerste melding van een verwilderd exemplaar stamt al uit het jaar 1840, toen er eentje in Zweden werd aangetroffen. Tegenwoordig is gebleken dat de schijfkamille een echte kosmopoliet geworden is.




 

Bij kneuzing ruiken de bloemen naar een combinatie van kamille en ananas.  De schijfkamille blinkt niet onmiddellijk uit in sierlijkheid en de eerste aanblik zal weinigen bekoren. De plant heeft zulke onopvallende bloemen dat je eerst niet eens merkt dát ze bloeien.  Door het ontbreken van de typisch witte lintbloemen - zoals van de echte kamille - zien ze er een beetje kaal uit. Maar als je de moeite doet om je te bukken en de plant wat dichter te bekijken blijkt ze toch wél interessant te zijn.

 

Van uitbundig gekleurde bloemen moet de schijfkamille het dus niet hebben. De schijfkamille heeft enkel groene buisbloemetjes.  Maar als je het bloemhoofdje wat beter bekijkt, zie je dat de bloemen niet alleen groen zijn, ze bevatten allerlei subtiele tinten van groen naar geel. Ook zilveren tinten zijn vaak te onderscheiden: de omwindselbladeren zijn groen met een zilverwit randje.

De bladeren zijn sierlijk, varenachtig gevormd. Al met al is de schijfkamille dus interessanter dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

 

Als één van de weinige plantensoorten overleeft de schijfkamille zware betreding. Ga even op de plant staan en je merkt dat de stengels gewoon terugveren. Het is een tredplant bij uitstek.  Ook droogte, vorst en zelfs strooizout deren haar blijkbaar weinig.

 



Deze plant geurt ook een beetje naar echte kamille, maar meer fruitig.  Heb je ’s zomers last van muggen in de slaapkamer? Pluk wat bloemetjes van de schijfkamille en leg ze in de kamer.  Muggen houden echt niet van de geur.  

 

Zowel het blad als de bloemen zijn eetbaar. Gebruik dan wél enkel de zeer jonge blaadjes, voor de plant in bloei komt. Later worden de bladeren bitter. Ze kunnen in een salade gemengd worden. Best de bladeren rauw eten vooraleer de plant in bloei komt omdat anders de bladeren bitter worden. Ook de bloemknop en de groene omwindselblaadjes zijn eetbaar en hebben een fris aroma. Je kan ze mengen onder een gerecht of thee van maken.  In tegenstelling tot de blaadjes smaken de bloemknoppen aromatisch. Proef eens een nog niet bloeiend bloemhoofdje. De smaak is echt lekker. Al zou ik zelf niet onmiddellijk thee trekken van een stoepplantje. 


Zoals de meeste kamillesoorten worden er geneeskrachtige effecten aan de schijfkamille toegeschreven, waaronder als verlichting van maag- en darmproblemen, infecties en koorts.


De plant wordt evenwel zelden gebruikt in de kruidengeneeskunde omdat de schijfkamille - volgens verschillende bronnen - de geneeskracht van échte kamille mist.  Er zijn tot op heden geen fytotherapeutische gegevens beschikbaar van schijfkamille. Sommige bronnen beweren dat de etherische olie van de schijfkamille voor bepaalde huidproblemen gebruikt kan worden, maar dit kan nergens wetenschappelijk gestaafd worden. Voorzichtigheid met deze plant is hier dus aan te raden.

Net als echte kamille bevat de plant sterk geurende etherische oliën. De gele zaden blijven gemakkelijk plakken aan sokken of de vacht van een (huis)dier.


Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

 

 

 

 

 

 


Hola

Geen opmerkingen: